NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Windkracht 8

27 feb 2019

Terwijl de financiële pers de vlag uitsteekt vanwege meevallende cijfers met betrekking tot de dienstensector, blijven de berichten uit de industriële hoek wereldwijd tegenvallen. Voor u echter ook de driekleur uit het raam hangt, is het goed om te weten dat traditiegetrouw de industrie altijd vooruit loopt bij economische ontwikkelingen en de dienstensector de rijen sluit. Kortom, wat de fabrikant al weet, is bij de consument nog niet doorgedrongen.

En voor wie zich laat leiden door de alsmaar voortdurende positieve beursontwikkeling ter waarschuwing onderstaande grafiek van de crash van de S&P uit 1937, waarmee de huidige S&P in de vorm van de rode lijn een opvallende gelijkenis vertoont. Waarmee maar gezegd wordt dat de opgaande beursbeweging welke zich nu voordoet niks hoeft te zeggen over wat zich in de toekomst gaat afspelen, zeker gezien eerder genoemde ontwikkelingen in de industrie. Toch zou de nu nog opgaande beweging van de S&P zich nog enige tijd kunnen voortzetten, aangezien de toekomst nooit een exacte copie zal zijn van het verleden.

Dat ook de Amerikaanse centrale bank minder economisch weer ziet aankomen blijkt wel uit de vorige week vrijgekomen notulen, waarin met het gebruikelijke wollig taalgebruik wordt aangekondigd het inkrimpen van de uitstaande geldhoeveelheid te zullen gaan stop zetten en de weg wordt vrijgemaakt om in de toekomst de geldkraan ook in de VS weer wagenwijd open te zetten. Dit geheel in lijn met de Japanse centrale bank, welke enkele dagen daarvoor al aangaf extra te zullen gaan aankopen mocht de Japanse munt in verhouding tot de andere wereldmunten te veel in waarde gaan stijgen. En dat het bijdrukken van geld effect heeft laat China zien, waar sinds begin februari toen daar de geldkraan is opengezet, de beurs met zo’n 15 % is gestegen.


En bovenstaande grafieken zijn dan ook precies mooie voorbeelden van wat er met de beurzen kan gebeuren; òf een crash op grond van een inzakkende economie, òf nieuwe recordhoogtes op grond van mega geldinjecties. En al lijkt de tweede optie aantrekkelijker, ook hier zal het geheel in tranen eindigen omdat een hyperinflatie het gevolg zal zijn, met alle gevolgen van dien.

Handelsakkoord

Terwijl de data uit de leidende economieën nou niet bepaald hoopgevend zijn, is vrijwel alle aandacht van de financiële pers gericht op het Chinees-Amerikaanse handelsoverleg. Op één van de zes gesprekspunten schijnt al overeenstemming te zijn bereikt, namelijk het aankopen door China van Amerikaanse goederen ter waarde van in totaal 1200 miljard dollar. Een enorm bedrag, al geeft het artikel van CNBC geen tijdsperiode waarop dat zou moeten plaats vinden. En om het geheel in perspectief te plaatsen; in 2017 betrof de Amerikaanse export richting China op het gebied van agrarische producten als soja en granen 24,2 miljard dollar, om vorig jaar op grond van de oplopende handelsspanningen terug te lopen naar 16 miljard

Mocht het overleg slagen kent dit twee winnaars. Enerzijds Trump die de Amerikaanse export een flinke boost geeft, en anderzijds China die haar surplus van 1123 miljard aan dollars kan inruilen tegen Amerikaanse goederen. Tot het moment dat alle dollars zijn omgeruild; niets staat dan China nog in de weg om de dollar van haar reservestatus te ontdoen. Mits uiteraard de monetaire orde al niet voor die tijd is gevallen.
Weerstand voor goud en zilver
Ondertussen is de goudprijs druk bezig de 1350 dollar grens weer op te zoeken, waar het al vier keer eerder zonder succes op afgeketst is.

 

Een zelfde soort plaatje is ook zichtbaar bij de goudprijs in yen, euro en yuan, in tegenstelling tot talloze beprijzingen in minder gebruikte valuta waar de goudprijs rond recordhoogten staat. Nu liepen begin deze week weer eens allerlei contracten af in de edelmetalen, hoog tijd dus om de goud- en zilverprijs zonder enig onderliggend nieuws weer eens naar beneden te werken, opdat de heren bankiers geen pijn zouden lijden bij het aflopen van de contracten boven de 1350 en 16 dollar. Daarom werd vorige week in de vroege uurtjes de goud- en zilverprijs weer eens naar beneden gewerkt, naar niveaus waar deze week de papieren contracten zullen worden afgehandeld.

Maar goed, ook dit is al vele malen eerder vertoond in dit theater, en de vraag is dan ook of beide edelmetalen na deze week gaan doorstoten of dat wederom een beweging zuidwaarts wordt ingezet.

Overnamekoorts
In de wereld van het fysieke edelmetaal is al enige tijd een beweging gaande waarin de grootste mijnbedrijven elkaar overnemen. Voorlopige winnaar hierbij is Barrick Gold, welke een vijandig bod heeft uitgebracht op Newmont Mining wat moet uitmonden in een supermijnbedrijf ter waarde van 42 miljard dollar. Vorige maand al was Barrick gefuseerd met Randgold resources voor 18 miljard. En Newmont op haar beurt is bezig om in het tweede kwartaal haar samengaan met Goldcorp af te ronden. Deze bewegingen onder de leiders in de goudmijnsector zijn een typisch gedrag aan het einde van een bearmarkt, waar acquisities en samensmeltingen de beste manier zijn om marktaandeel te vergroten in een markt waar al jaren ten gevolge van de lage prijzen nog nauwelijks nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Waar bovendien vanwege dit slechte marktklimaat nog nauwelijks geld kan aangetrokken worden door het uitgeven van aandelen, en waarbij vooral het aangaan van nieuwe schulden de manier is om de magere jaren te overleven.


De overnames zijn typisch voor een markt aan het eind van haar neergaande cyclus, waarbij de partijen met de meeste visie en kapitaal zich opmaken voor de komende bullmarkt.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud