NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Waarschuwingen

18 sep 2018

 

Opvallend deze dagen is het aantal insiders die waarschuwen voor een komende crash van de beurzen en het economisch systeem. Zo waarschuwt Jim Rogers voor de ergste crash die hij ooit heeft meegemaakt. Hij noemt daarbij eind van dit jaar of volgend jaar als startdatum. Voor een helder interview van vier minuten, klik hier. Maar ook Nouriel Roubini, ook wel dr. Doom genoemd, doet zijn naam eer aan maar ziet 2020 als startdatum. Opvallend is echter het aantal autoriteiten die waarschuwen voor een komende crash. Zo is daar als eerste Nout Wellink, oud president van de Nederlandse centrale bank, die zonder een woord vuil te hoeven maken aan zijn eigen rol in het geheel waarschuwt voor een komende crisis. En nadat Morgan Stanley twee weken terug voorspelde dat komende december de aandelenmarkt over zijn top heen zal raken, bracht de Franse bank Societe Generale een week later ook een rapport uit. Hierin noemt het protectionisme en handelsoorlogen, scherp dalende markten, Europese politieke onzekerheid en een Chinese harde economische landing als risico’s welke in 2019 en 2020 tot uiting zullen komen. En wat te denken van Gordon Brown, de voormalige Engelse premier, die de wereld zonder daadkrachtige leiders slaapwandelend een financiële crisis tegemoet ziet gaan. Dat hij zelf indertijd het Engelse goud tegen een absolute bodemprijs van de hand gedaan heeft benoemt hij overigens niet, maar een kniesoor die daar op let.

Maar soms komt een onontkoombare crash ook goed van pas, zoals bij de Bank of England, waar de president waarschuwde dat een harde brexit zou leiden tot een crash a la 2008. Erg slim, omdat zoals de zaken er nu voor staan er inderdaad geen werkbare overeenkomst komt tussen Engeland en Europa, en de schuld voor een komende ineenstorting zo niet bij de centrale bank komt te liggen maar bij de politiek.

Kortom, zo probeert een ieder, voortkomende uit kennisdeling ( Rogers, Roubini) of vanuit PR redenen ( ik heb toch gewaarschuwd, dus mij treft geen blaam) het publiek voor te bereiden op dat wat komen gaat. Want blijven dankzij allerlei stimuleringsmaatregelen de grote Amerikaanse beurzen doorstijgen, is de onderliggende economie bezig met de eerste stappen zuidwaarts.

Crash al gaande

Dat het economisch gezien al hommeles is in de meest kwetsbare ( = opkomende) markten wordt fraai verklaard in onderstaande grafiek, waarin de Amerikaanse drie-maands rente          ( blauwe lijn) wordt afgezet tegen de S&P500. Vanaf 1980 is zichtbaar dat bij steeds lagere rentetoppen een crisis uitbrak, en trekken we vervolgens een lijn door de toppen van de blauwe grafiek naar het huidige jaartal, zien we dat we nu al dicht in de buurt komen van een volgend breekpunt. Nu nog in de opkomende markten, maar vanwege de onderlinge verwevenheid onontkoombaar arriverend in Europa, om tenslotte in de VS de kaars definitief uit te blazen.

Ondertussen…

Zoals een aantal keren eerder benoemd in dit blog is Deutsche Bank zowel een erg groot bankconcern maar ook zeer kwetsbaar, wat tot uiting komt in een koers per aandeel die in de loop der jaren gezakt is van € 90 in 2007 tot onder de €10. Desondanks is de bank met 1200 miljard dollar per dag nog steeds actief in de handel in valuta op de forex, waarbij de bank hiermee alleen al 40 keer het dagelijkse volume van de gehele Dow Jones voor haar rekening neemt.

De laatste klap voor het wankele concern werd begin deze maand uitgedeeld vanuit Chinese zijde, waar de overheid bepaald heeft dat het Chinese conglomeraat HNA zijn belang in Deutsche moet gaan verkopen. Geen klein bier, aangezien HNA met bijna 8 % de grootste aandeelhouder is in Deutsche, maar op haar beurt gedwongen wordt om haar eigen hoge schuld terug te dringen. Om de kwetsbaarheid van Deutsche bank en daarmee ook het risico voor de Duitse overheid terug te dringen worden zowel een fusie met het eveneens slecht presterende Duitse Commerzbank overwogen en/of een splitsing van Deutsche bank in verschillende divisies, waarbij de risico’s van bijvoorbeeld haar investeringstak voortaan niet meer het hele bedrijf in gevaar zouden kunnen brengen. Of anders formulerend, de hele Duitse economie, aangezien Commerzbank en Deutsche bank samen zo’n 60 % van de gehele Duitse Bruto Nationaal Product groot zijn. Voor meer info; klik hier.

 

China bereidt zich voor

Ondertussen gaat China vrolijk door haar goudbezit te vergroten. Zo is Shandong Gold Mining bezig drie kwart miljard dollar uit de markt op te halen om grote overnames te bekostigen. Het door de Chinese overheid in bezit zijnde bedrijf spreekt hierbij het vertrouwen uit dat de goudprijs binnen twaalf maanden opwaarts zal gaan bewegen. Opmerkelijk hierbij is dat afgelopen weekend een inderhaast belegde bijeenkomst heeft plaats gevonden in Bejing tussen een voormalig lid van de Chinese centrale bank en John Thornton, een oud Goldman Sachs bankier en nu voorzitter van Barrick Gold. Waarschijnlijk probeert China zo haar bezit in goud een extra impuls te geven, opmerkelijk genoeg bij een bedrijf wat tot nu toe waarschijnlijk een leidende rol heeft gehad in de onderdrukking van dezelfde goudprijs.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud.