NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Waar is de nooduitgang? Afl. 1: De yen

09 nov 2012

De munt van Japan is al decennia lang een belangrijk alternatief voor de dollar en Japanse staatsobligaties zijn al jaren populair onder investeerders die de dollar even niet zien zitten. Op de valutamarkten staat Japan als stabiel en betrouwbaar te boek. De uitgiften van obligaties zijn altijd ver van tevoren bekend en er wordt altijd goed op ingeschreven. Japan is desondanks niet gevrijwaard van de nodige economische/monetaire problemen en heeft bijvoorbeeld al tijden last van deflatie. Met andere woorden: de prijzen in Japan dalen. Dat klinkt goed (meer waar voor je yen), maar het is een teken van te weinig economische activiteit. Bovendien hindert het de export, partijen die andere valuta bezitten moeten immers in een steeds duurdere yen afrekenen.

Een voordeel voor de Japanners is natuurlijk wel dat ze goedkoop geld kunnen lenen, iets dat ze de afgelopen jaren dan ook ruimschoots hebben gedaan. Als je de Japanse staatsschuld verdeelt over ieder lid van de Japanse bevolking wordt het een kleine 75.000 euro per inwoner. In Nederland is dat een kleine 25.000 euro en in Amerika ruim 30.000 euro. Monetaire verruiming van de Japanse centrale bank heeft dus een prijs. De vraag is haast letterlijk in welke valuta die prijs betaald moet worden. Als dat een sterke yen is zijn de buitenlandse schuldeisers blij en de Japanners het kind van de rekening. Als het een zwakke yen wordt dan is het Japanse volk blij, maar dan zullen de schuldeisers bezwaar maken. Japanse beleidsmakers zijn dus niet onverdeeld gelukkig met de populariteit van de yen onder valutahandelaren en centrale banken, omdat deze de koers opdrijft.

Er zijn regelmatig kleine aanvaringen tussen met name Japan en de Verenigde Staten, maar soms ook het IMF, over de acties die Japan onderneemt om de waarde uit de yen te krijgen. Begin dit jaar heeft The Treasury Department van de VS nog openlijk een aantal acties van de Japanse centrale bank (BoJ) bekritiseert. Japan verdedigt zich heftig. De Japanse minister van Financiën Jun Azumi zei in reactie op de kritiek uit Amerika ‘Ik zal zelfstandig de gepaste beslissingen op het gepaste tijdstip nemen […] anders ontstaan er kritieke toestanden voor de Japanse economie’. Die ‘kritieke toestanden’ zijn overigens niet uit de lucht gegrepen. Deflatie is oprecht een gevaar omdat het dalende prijzen en dalende investeringen elkaar eindeloos kunnen versterken tot de economie helemaal tot stilstand komt.

Over het algemeen is men het er over eens dat BoJ begin jaren negentig heeft gefaald en daarmee chronische deflatie heeft laten ontstaan. Na de economische wonderjaren 1960 tot 1990 ontstond in Japan het ‘verloren decennium’. In de jaren ‘60 groeide de Japanse economie gemiddeld 10% en in de jaren ’80 nog gemiddeld 4%. Eind jaren ’80 ontstond er een bubbel in aandelen en onroerend goed op het moment dat Japan overschakelde van een lage-lonen-economie naar een hoge-lonen-economie. Toen deze baburu keiki (bubbeleconomie) knapte, reageerde de centrale bank te traag met het verlagen van de rente. Hierdoor ontstond het bovenstaande effect van zakkende prijzen en afnemende investeringen, dat tot vandaag aanhoudt.

Wat betekent dit allemaal voor de yen als vluchtvaluta? Als de situatie niet verandert blijft de yen zeer geschikt als vluchtvaluta, waardevast tot toenemend in waarde. De huidige situatie lijkt echter onhoudbaar, dus andere scenario’s zijn waarschijnlijker. Als de Japanse bank zijn zin krijgt gaat de yen geleidelijk in waarde dalen en dan zullen financiële partijen eerder geneigd zijn een ander vangnet voor hun kapitaal te zoeken. Dat effect kan worden gedempt als de Japanse economie tegelijkertijd aantrekt. Als de Japanse economie niet aantrekt is de kans groot dat er een moment komt dat investeerders zich gaan afvragen hoe de enorme schuldenlast van Japan ooit afgelost gaat worden en dan krijg je paniek in de nooduitgang. Op dat moment zullen astronomische geldbedragen in beweging komen op zoek naar een nieuw onderkomen.

De huidige reputatie van de yen als vluchtvaluta is dus verdient op basis van in het verleden behaalde resultaten. Zoals iedereen weet bieden die maar een matige garantie voor de toekomst. De vraag wie er gaat betalen als Japan niet meer op gang komt hangt in de lucht. Japan is daarom op het moment steeds guller met de geldpers in de hoop dat het niet zover komt. Quantative easing, een strategie om geld te drukken die in nu ook in de VS en Groot Brittannië worden gehanteerd, is ontwikkeld met de Japanse situatie in gedachten. Nog steeds is er niemand die weet of het werkt, in Japan was het in ieder geval tot nu toe weinig succesvol. De yen is dus nog steeds een vluchtvaluta, maar voor hoelang is de vraag.

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.