NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Uitstel, geen afstel

06 mrt 2019

Dat de aandelenmarkten van Europa de afgelopen jaren niet bijzonder presteerden is wellicht bekend, maar belangrijker over het Europees economisch welbevinden is de analyse wat de oorzaak was achter deze beperkte stijging. Want stegen wereldwijd de markten vanaf 2009 met 174% bleef deze in Europa steken op 111% , maar veelzeggender was dat dit in Europa gepaard ging zonder al te veel verbetering van de verdiensten van de bedrijven. Zo verbeterde in Europa de  winst per aandeel slechts met 7% de afgelopen tien jaar, terwijl deze in de VS met 86% toenam.

 

https://zh-prod-1cc738ca-7d3b-4a72-b792-20bd8d8fa069.storage.googleapis.com/s3fs-public/inline-images/EUROPE%20eps%20growth.jpg

‘Winstgroei’

Nu bestaan de verdiensten uit twee componenten, namelijk het volume van de handel en de winst per verkocht product. Het opmerkelijke hierbij is dat zowel in de VS als in Europa de winstgroei vooral tot stand kwam door een verhoging van de winstmarge, waar in het verleden vooral een omzetgroei de winsten deed toenemen. Het uitblijven van een omzetstijging in Europa en de VS afgelopen tien jaar, in combinatie met een winstmarge in de VS op een  all-time high, voorspelt dus weinig goeds nu de economie terugloopt. En kijkend naar de reden van dit verschil in de aandelenmarkten van beide werelddelen blijkt dat dit voor de helft verklaart wordt door een hausse in verdiensten vanuit de technologiesector. Zoals zichtbaar in onderstaande grafiek in de lichtblauwe lijn is de winst in de tech-sector exponentieel gestegen, de restgroep ver achter zich latend.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/tech%20earnings%20EPS.jpg?itok=004B-A2q

Analyse geeft hierbij aan dat onder andere de Amerikaanse internetsector een hogere winstmarge heeft dan de Europese software sector welke tien jaar terug haar hoogtijdagen vierde. Maar wat de grafiek van de technologie winsten ook laat zien; de bijna verticale winststijging welke precies overeen komt met het in werking treden van Trump’s belastingverlagingen.

In eigen zak

Bovenstaande gegevens zijn echter maar een deel van de werkelijkheid. Zo gaat de belastingverlaging in de VS gepaard met een oplopende schuldpositie van de overheid, en worden wereldwijd de tekenen steeds zichtbaarder dat de omzet van de handel na tien jaar stagnatie nu aan het afnemen is. Zo wordt de 2,6 % stijging van het BNP in het vierde kwartaal van de VS  volgens twee FED vestigingen en Goldman Sachs opgevolgd door een magere stijging tussen de 0,3% en 0,9% in Q1 2019. Een forse terugval dus, ondanks Trump’s belastingreductie. Maar bovenal: ondanks al de stimuleringsprogramma’s van de centrale banken de afgelopen tien jaar is het resultaat een gelijk gebleven handelsvolume in het Westen!  Al dat extra uitgegeven geld is dus vooral gebruikt om het banksysteem overeind te houden, waarbij de burger geconfronteerd werd met oplopende kosten voor vrijwel alle levens benodigdheden. Dit wordt haarfijn weergegeven door onderstaande grafiek, waaruit blijkt dat het laatste stimuleringsprogramma van de ECB in Italië en Spanje niet hebben geleidt tot het meer uitlenen van geld aan gewone bedrijven. Waar dat geld wèl is gebleven laat de linker grafiek zien, waaruit blijkt dat het merendeel verdwenen is in de Italiaanse en Spaanse banken.

https://pbs.twimg.com/media/D0vEXEwX4AAdO6c?format=jpg&name=4096x4096

Oplopende kosten voor de burgers welke overigens maar beperkt terugkomen in allerlei officiële statistieken, want dat komt de dames en heren maar slecht uit. Feit is echter dat in het Westen de middenklasse aan het verdwijnen is, het sterkst in de VS, en (nog) het minst in Nederland en Duitsland. En dat al dat bijdrukken van geld niets anders doet dan uitstellen van het onvermijdelijke bewijst China maar weer eens, waar ondanks de enorme stimuleringsmaatregelen de binnenlandse orders weliswaar op peil blijven maar de buitenlandse vraag verder wegzakt. Hoewel de laatste cijfers enigszins beïnvloed zullen zijn door de Chinese feestdagen in de afgelopen maand, lijkt de trend weinig aan de verbeelding over te laten.

 

Dirty little secret

En terwijl het economisch nieuws weinig goeds voorspelt staan de goud- en zilverprijs ook weer eens onder druk, ondanks dat de US Mint momenteel geen zilver meer kan leveren. Niks nieuws onder de zon dus, en gaandeweg lijkt de voorspelling van Jim Sinclair dat de prijzen van edelmetaal in één klap zullen knallen en niet geleidelijk zullen stijgen steeds meer bewaarheid. Maar wie in de tussentijd begint te twijfelen aan het bezit van edelmetaal hoeft maar te kijken naar de gebeurtenissen in Venezuela, waar het Westen een strijd voert om het land van zijn goud af te helpen. Of de blik te richten op Syrië, waar volgens de BBC het Amerikaanse leger de harde kern van ISIS een vrijgeleide heeft gegeven.  Deze ‘dirty secret’ krijgt echter vooral betekenis als we de Syrische en Turkse bronnen mogen geloven, die claimen dat deze actie tot stand is gekomen in ruil voor vijftig ton goud eerder door ISIS buitgemaakt. Een gebeurtenis passend in eerdere acties in het Midden Oosten, waar het goud geroofd is van regimes die de dollar als wereldmunt wilden afschaffen. Maar het is bovenal een boodschap aan u als lezer, waar het klaarblijkelijk de mensen aan de macht werkelijk om te doen is.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud