NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Tekens aan de wand

30 jan 2019

In Japan kwam de overheid met het nieuws dat zo’n 40 % van haar economische data niet kloppen. Zo blijken de gegevens omtrent het inkomen, werkgelegenheid en consumentenbestedingen op onjuiste cijfers te zijn gebaseerd. Geen onbelangrijk gegeven, aangezien de Japanse centrale bank wereldwijd koploper is in het opkopen van staatsleningen en aandelen, wat naar nu blijkt op grond van valse gegevens. Nadat het ministerie van werkgelegenheid toegaf onjuiste data te hebben gepubliceerd, bleek in een peiling 79 % van de ondervraagden geen vertrouwen meer te hebben in de overheidsgegevens. Maar gelukkig bleek in een andere peiling het vertrouwen in de Japanse premier met 6 % te zijn gestegen, en het wantrouwen in hem met 7 % te zijn gedaald. Of zou er in de laatst genoemde peiling ook een foutje geslopen te zijn? Voor mee info; klik hier

Mega flashcrash op komst?
We beginnen er bijna aan te wennen; beursbedrijven die in zeer korte tijd bijna de gehele beurswaarde kwijtraken zonder enige inhoudelijke aanleiding. Zo was het nu de beurt aan Jardine Matheson, een multinational met een beurswaarde van $ 45 miljard welke plotseling 83 % van haar aandeelwaarde kwijt was.


Het in Azië opererend bedrijf trok daarna nog sneller weer bij, om daarna 9 % lager dan de beginstand een stabiel niveau te bereiken. Hetzelfde overkwam een week eerder een aantal Chinese ondernemingen op vastgoedgebied. Deze bedrijven opereren weliswaar in een schuldoverladen en overspannen markt, maar het gemeenschappelijke van de plotselinge koersvallen zijn de algoritmes die elkaar blijkbaar in secondes stimuleren tot enorme verkooporders. Overigens is zo’n flash crash geen nieuw verschijnsel. In 2010 verloor de Dow Jones plotseling 1000 punten, om daarna even snel weer de oorspronkelijke notering te bereiken. Daarna kwamen flash crashes vaker voor bij allerlei financiële waarden, zoals op 2 januari jongstleden toen de Amerikaanse dollar plotseling 4 % bewoog ten opzichte van de Japanse yen en de Australische dollar.
Bovenstaand verschijnsel krijgt pas echt betekenis als u bedenkt dat 90 % van de dagelijkse handel op Wall Street tot stand komt door passieve beleggingen van ETF’s en kwantitatieve financiering, waarbij op grond van wiskundige modellen de markt gevolgd wordt zonder er daadwerkelijk aandelen van te bezitten. Het is dan ook geen wonder dat Marko Kolanovic van JP Morgan, een ster in dit type beleggingen, al enige tijd waarschuwt voor een mega flash crash op de beurzen ten gevolge van deze financiële producten, waar immers niet actief ingegrepen kan worden maar slechts passief gevolgd. Gezien de enorme omvang van deze handel is het daarbij dan ook zeer de vraag of de centrale banken bij zo’n gebeurtenis nog iets kunnen uitrichten om de boel weer onder controle te krijgen.

Uitbraak goudprijs?
Een zelfde verschijnsel, maar dan omgekeerd, kan zich (dan) voordoen bij goud en zilver. Nu nog wordt de prijs bepaald door papieren contracten waarvan de markt 100 keer groter is dan de fysieke handel. Wanneer daar een flash crash plaats vindt, of doordat een partij gedwongen wordt zijn papieren beloftes fysiek uit te gaan leveren, kan de vraag naar edelmetaal in principe honderdvoudig gaan toenemen. Een hefboom, welke versterkt zal worden door al die ETF beleggers die doorkrijgen dat men slechts een papieren claim bezit. Dit zal de vraag naar fysiek goud en zilver alleen maar verder doen toenemen, in een plotseling zeer krap geworden fysieke markt waar de prijzen ongedachte hoogten zullen bereiken. Om uiteindelijk nog maar te zwijgen van de partijen die het in hun bezit zijnde ongedekt geld in de vorm van euro’s, dollars en yen’s willen gaan omzetten naar iets wat waardevast is. Zo traag als op lange termijn de goud- en zilverprijs ontwikkeling was, zo snel zal deze bij zo’n gebeurtenis exploderen.
Hoewel een dergelijke prijsexplosie nu bijna niet voorstelbaar is na al die jaren van onderdrukking, doet zich op de goudmarkt nu al wel een ander een interessant fenomeen voor. De goudprijs is namelijk met een huidige stand boven de $1300 aan het uitbreken boven de dalende trendlijn. Deze beweging wordt bovendien ondersteund door oplopende dalen in de grafiek van de goudprijs vanaf 2016. En dat juist in een week waarin op de papieren goud- en zilvermarkt veel contracten aflopen waarin de gevestigde partijen er alle belang bij hebben om de prijs te onderdrukken.


Overigens zal dit waarschijnlijk nog niet het begin inluiden van grote koersstijgingen, aangezien de banken ongelimiteerd geld kunnen inzetten om de goudprijs te (blijven) onderdrukken. Wat nog mist is paniek bij grote partijen, wat ze zal doen besluiten hun papieren goudposities om te zetten in fysieke levering. Als u daarbij bedenkt dat Chavez in Venezuela pas echt onder Westerse druk begon te komen toen hij zijn goud begon op te eisen, beseft echter dat dit gele metaal nu al schaars is. Schaars, en dus kostbaar. Hoe kostbaar zal blijken als het theater van de Westerse banken en overheden haar deuren noodgedwongen moet sluiten omdat aan de vraag naar fysiek goud niet meer kan worden voldaan.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud