NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Spiegelbeeld

16 jan 2019

Hoe het bankwezen nog steeds buiten de realiteit opereert laat het veelgeplaagde Deutsche Bank zien, wat aankondigde de bonussen dit jaar met 10% te gaan verlagen. Slechts twee miljard euro blijft nu over om met extraatjes het toppersoneel aan zich te blijven binden. Volgens FRED, een Duitse firma wat bemiddelt in topmanagers, een kwalijke zaak omdat met deze karige beloningen geen hoger personeel te binden is.

Zo zijn vorig jaar al een hoofd in overnames en van financiële advisering vertrokken, de rest van het personeel gefrustreerd achterlatend. Dat er wellicht toch sprake is van enige kortzichtigheid blijkt als de rendementen van aandeelhouders in Deutsche Bank in het plaatje worden meegenomen. Zo is de daling in aandeelwaarde van ongeveer 50% in de jaren van 2014 tot 2017 gevolgd door een ruimschootse 50% daling alleen al in 2018.

 

Een daling welke volgens de CFO van de bank een gevolg is van de politie-inval in november en de zwakke marktomstandigheden, daarmee aangevend niet te jokken maar toch geen waarheid te spreken.

Failliet krediet

Iemand die iets vrijer kan spreken is Mariarosa Verde, kredietbeoordelaar bij Moody’s.  Zij benoemt in haar rapport dat ten gevolge van de kredietcrisis en de daarna volgende periode van ultra lage rente de hoeveelheid aan bedrijfsleningen welke hoog speculatief zijn ( de zgn junk bonds) met 60% is gestegen naar het record van 3700 miljard dollar. Zij waarschuwt hierbij voor de zwakke bedrijven die dankzij deze condities geld hebben kunnen blijven lenen maar nu met de oplopende rente kunnen omvallen. Met een voorzichtige schatting van 10%  komt zij hiermee op een verlies welke zes keer groter is dan die geleden in 2007-2008. Zij voorspelt dat hierdoor in combinatie met  een krimpende kredietmarkt  de aandelenmarkten in elkaar zullen klappen. Kredietverliezen overigens die nu al zichtbaar worden bij de studentleningen en leningen aangegaan voor de aanschaf van auto’s, later te volgen door die bij de hypotheken en de creditcards.

Haar rapport wordt ondersteund door de werkelijkheid, waar vorige week na een recordperiode van veertig dagen weer eens een verkoop van zo’n bedrijfslening in de markt gezet werd.  Tekenend hierbij is dat de rente aanzienlijk hoger is dan die op al bestaande kredieten van het desbetreffende bedrijf, een rente welke een maat is voor het risico wat de markt inschat bij het uitlenen van geld.

Ten slotte alle Westerse banken overziend, zijn de indices hiervan vanaf de Kerst opgelopen tot tegen de neergaande trendlijn aan, zodat enerzijds verwacht mag worden dat deze sector op korte termijn haar neerwaartse koersontwikkeling  weer hervat. Aan de andere kant is de gehele aandelenmarkt bekeken het aantal shortposities (gokkend op een daling) nog steeds fors, zodat bij een uptick de shortpartijen verliezen gaan lopen en daarop aandelen moeten gaan kopen om hun posities op te heffen. U snapt het al, de opwaartse beweging kan dan fors worden, ondanks de slechte vooruitzichten in de banksector en de rest van de economie. Op korte termijn kan dus van alles gebeuren.

Een vriendendienst

Dit alles maakt de druk op de FED om de show te laten doorgaan alleen maar groter. Zo worden de aandelenmarkten vanaf de Kerst actief ondersteund ondanks beroerde signalen vanuit onder andere het luchtvaartwezen en de warenhuizen. Maar ook haar eigen onderdanen laat de FED niet in de steek, getuige haar voorlopig jaarverslag over 2018. Zo blijkt dat het door de FED zelf gecreëerde geld wordt verstrekt aan de banken, welke het deels weer onderbrengen bij dezelfde FED en daar vervolgens dan rente op ontvangen! Vorig jaar goed voor 38,5 miljard dollar, welk bedrag afgaat van de winst van de centrale bank en daarmee dus indirect betaald wordt door de belastingbetaler. Voor dit soort regelingen heb je dus het toppersoneel nodig zoals eerder gemeld werd bij de perikelen rond Deutsche Bank. Voor meer info; klik hier.

Maar uiteraard worden hierbij ook de edelmetalen niet vergeten, waarbij vorige week in vijf dagen tijd 55 miljoen digitale zilverounces zijn verkocht om zodoende de prijs onder de $15,80 -15,90 te houden.

Digitaal zilver, dus zonder enige verbinding met de fysieke markt. Een activiteit overigens, welke de eerste dagen van deze week vrolijk werd voortgezet.

Ondertussen beginnen de goudmijnen steeds meer moeite te krijgen om hun productiecijfers op peil te houden, omdat vanwege de al jaren voortdurende lage goudprijs nog maar heel beperkt wordt geïnvesteerd in bodemonderzoek. De enige oplossing is dan ook het overnemen van soortgenoten, om zo de nodige ounces in huis te halen. Nadat afgelopen september Randgold en Barrick samensmolten, is het nu de beurt aan Newmont Mining wat voor 10 miljard dollar Goldcorp overneemt om zo de grootste goudproducent ter wereld te worden. Dergelijke overnames vinden overigens veelal plaats in de eindfase van een neergaande markt, als de bodem bereikt wordt. Voor meer info; klik hier en hier.

Zo spiegelen de goud- en zilvermarkt zich aan de dalende noteringen van de rest van de beurs, als eerste stap op weg naar de grote ommekeer.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud