NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Oplopende druk

21 mei 2019

Het handelsoverleg tussen China en de VS begint steeds meer uit te lopen op een handelsoorlog tussen beide grootmachten. Zo wordt vanuit Amerikaanse zijde steeds meer druk gelegd op Huawei in de vorm van bedrijven als Google en Intel die hun banden hebben verbroken met het bedrijf, waardoor ook bedrijven als het Nederlandse NXP gedwongen worden hun relatie met Huawei te herzien. Van Chinese zijde werd daaropvolgend gedreigd bij monde van president Xi Jinping welke een mogelijk exportverbod van zeldzame metalen naar voren bracht. Geen loze dreiging, aangezien de Chinezen 80 procent  van deze markt van essentiele grondstoffen voor de elektronische markt in handen hebben.

Een sector, waar naast de technologiebedrijven ook auto’s en consumentenproducten voor een flink deel afhankelijk van zijn. Waarmee duidelijk wordt dat het escaleren van deze tweestrijd grote gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie, en het schuldoverladen systeem wat de basis vormt voor onze welvaart fors onder druk zal komen te staan. Dat afgelopen dinsdag Trump de handelsrestricties weer enigszins introk kan onderdeel zijn van zijn tactiek, maar wellicht is vooral de Chinese reactie hier de reden voor geweest.

De Chinees-Amerikaanse spanningen gaan ook gepaard met toenemende Amerikaanse militaire druk op Iran, waarbij de grote vraag is of Trump in staat zal zijn tegenwicht te blijven bieden tegen het machtige militair industriele complex wat baat heeft bij een oorlog. De media heeft hij in ieder geval niet mee, gezien de tendentieuze berichtgeving  vanuit de gevestigde pers. Dat Saoedi Arabie zegt raketten te hebben onderschept die op weg waren naar Mekka en afgevuurd waren door Iran ondersteunde Houthi’s uit Yemen past hier naadloos in.

Amerikaanse bases rond Iran

 

Maar ook op Europees politiek gebied neemt de druk steeds meer toe. Zo heeft aan de vooravond van de  verkiezingen Nigel Farage kans gezien in enkele weken tijd een forse voorsprong te nemen op de gevestigde politieke partijen met zijn Brexit verhaal en ziet in Nederland Rutte zich gedwongen een debat aan te gaan met de lijsttrekker van Forum voor Democratie.

 

Oplopende druk, maar niet op banken

De EU heeft een vijftal banken een gezamenlijke boete van 1,2 miljard dollar opgelegd vanwege het oplichten van de markt in de valuta-handel. De zoveelste boete opgelegd aan vals spelende banken. En terwijl de ene hand hiermee boetes oplegt vanwege vals spel, zorgt de andere hand in de vorm van steun vanuit centrale banken ervoor dat de betreffende banken gewoon kunnen doorgaan met hun gedrag. Het is overigens de regelmaat aan schandalen uit de bankwereld die zorgen zouden moeten baren. Nep-rekeningen, investeringen van geld van klanten in hoog riskante producten met giga hoge winsten voor de bank, manipulatie van rente; het zijn maar een paar voorbeelden van een lange lijst van bankschandalen van de afgelopen jaren. Als uw buurman dit gedrag zou vertonen zou u hem nog geen cent willen uitlenen, maar voor banken geldt blijkbaar een andere moraal.

Vanuit de controlerende en handhavende rol van overheden zou hierop actie verwacht mogen worden, maar verder dan boetes komt men niet. En ook de media focussen ze zich liever op een liedjesfestival dan dat er iets naar voren gebracht zou moeten worden wat haar kijkers en luisteraars tot nadenken zou kunnen brengen. Geef het volk brood en spelen, en ondertussen wordt het laatste geld geperst uit de zakken van een goedgelovige bevolking door een record aan verlieslatende bedrijven die op de beurs gaan. Recordhouder dit jaar is Lyft, met een jaarverlies van $ 911 miljoen. Aardig detail hierbij is dat het percentage bedrijven wat naar de beurs gaat wat in het daarop voorafgaande jaar verlieslatend was weer op recordhoogte staat.

Vertrouwen in vertrouwen

Tekenen aan de wand, maar gelukkig is het optimisme onder beleggers volgens de universiteit van Michigan verder omhoog geklommen naar het hoogste punt in 15 jaar. Het grappige hierbij is dat de Bank of America  op dezelfde dag ook het door haar berekende consumentenvertrouwen publiceerde, welke juist aangaf dat  dit vertrouwen  aan het dalen is op grond van de door Trump uitgesproken verhoogde importtarieven op Chinese producten.  Als dan hierbij in aanmerking wordt genomen dat in werkelijkheid een niet onaanzienlijk deel van de Amerikanen werkeloos is en dus weinig vertrouwen zal hebben in de economische kracht, mag men zich afvragen hoeveel vertrouwen men kan hebben in het vertrouwenscijfer van beide instituten. In dit verband spreekt het feit boekdelen dat het aantal leningen aangegaan voor auto’s welke niet afgelost kunnen worden weer op het zelfde peil staan als in 2009, ondanks de zogenaamde sterke arbeidsmarkt.

Dat de officiële cijfers vooral een gewenste werkelijkheid aangeven en niet de werkelijkheid zelf blijkt ook uit de lage rente welke de FED hanteert, terwijl in tegenstelling hierop de rente op creditcards een twintig-jaar recordhoge stand heeft bereikt van bijna 17 %.  Ter vergelijking;  in 2006-2007 was de FED rente twee keer zo hoog als nu, maar stond de rente op  creditcards op 12 a 13 %.  Een gegeven wat van groot belang is nu recent onderzoek heeft uitgewezen dat 59  % van de Amerikanen van loonstrookje naar loonstrookje leven, zonder enige financiële  reserve.

Tot slot

Wereldmachten die met elkaar in de clinch raken, banken die ondanks hun verleden doorgaan met hun oude gedrag en cijfers uit de economie die weinig met de realiteit van doen hebben. De druk loopt op.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud