NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Onderzoek naar zilvermanipulatie afgerond?

27 sep 2013

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) meldt in een persbericht dat het onderzoek naar manipulatie in de zilvermarkt is afgerond. Na vijf jaar onderzoek zijn geen strafbare feiten ontdekt. Grote volumes op onverklaarbare tijdstippen, verschillen in de prijzen tussen fysiek zilver en zilverfutures en algeheel tegennatuurlijke koersontwikkelingen kunnen dus ongestraft doorgaan.

 zilvermanipulatie

7.000 uur in 5 jaar

In het persbericht claimt de CFTC grondig te hebben gekeken naar handel in fysiek zilver, futures, opties en swaps. Om de claim van grondigheid kracht bij te zetten meldt de commissie dat er 7.000 uur aan het onderzoek is besteed. Het klinkt als een hoop, maar als we het terugrekenen blijkt dat niet één persoon fulltime onderzoek heeft gedaan. Als je bedenkt hoeveel winst er met manipulatie van markten gepaard gaat kun je ook bedenken hoeveel moeite er wordt genomen om dat te verhullen. Dan is 7.000 uur onderzoek een lachertje.

7.000 uur is één persoon voor 3,5 jaar, maar er doet nooit één persoon onderzoek bij een dergelijke commissie. Er is secretariële staf, er zijn leidinggevenden en er zijn juristen betrokken. Voor een grondig onderzoek moet er extreem veel data worden geanalyseerd en interviews worden afgenomen, met minimaal twee man tegelijk. Vervolgens moet er een eindrapportage worden geschreven. In 7.000 uur is er hoogstens een dossier samengesteld, onderzoek naar de handel en vervolgens naar eventuele juridische stappen past simpelweg niet in die tijdsspanne.

De mededeling van de CFTC is dan ook niet dat er geen strafbare feiten hebben plaatsgevonden, maar dat er geen bewijs voor is gevonden. Dat is geen wonder als je zo weinig uren aan een onderzoek besteedt. Banken zoals JP Morgan dekken zich ondertussen op ongekende schaal in. Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat de grote banken afgelopen vijf jaar 103 miljard dollar aan juridisch advies hebben uitgegeven. Stel dat de CFTC die 7.000 uur had besteed aan een dure advocaat, dan had zij daarvoor een rekening ontvangen van 2,5 miljoen; dat is slechts 0,0024% van het bedrag dat grote banken hebben gespendeerd.

Waarom geen grondig onderzoek?

Banken, producenten noch overheden hebben belang bij een hoge zilverprijs dus ook geen transparante zilvermarkt. Als de prijzen stijgen dan kunnen grote partijen short gaan en de prijs drukken, de enige die daar last van hebben zijn investeerders in zilver. Investeerders in zilver zijn voor overheden niet van belang omdat een vermogen in zilver niet te controleren is door het drukken van geld of bijstellen van rente. In het beste geval zijn controleurs dus gemotiveerd door principes. De dag dat principes boven winst worden geplaatst is echter nog niet aangebroken.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.