NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Nieuwe 200 ton goudkluis

14 jun 2013

In de Singapore gaat Deutsche Bank bouwen aan een goudkluis voor particuliere beleggers. De kluis met een capaciteit tot 200 ton (7 miljard euro bij huidige koers) moet in de Aziatische behoefte aan goudopslag voorzien. We hebben al vaker bericht over de Aziatische kooplust naar goud en nu zien ook grote banken hun kans schoon. Het is wel opvallend dat ABN AMRO, op aangeven van Deutsche Bank, net de mogelijkheden voor edelmetaalopslag  voor zijn klanten heeft teruggebracht naar een schijnoptie.

Deutsche Bank treedt hiermee in de voetsporen van de bekende zilvermanipulator JP Morgan, die al enige tijd een draaiende edelmetaal opslag in de Singapore Freeport heeft. De grote goudsmelter uit Zwitserland Metalor heeft ook al de bouw van een opslag faciliteit in Singapore aangekondigd die aan het einde van dit jaar het licht moet zien. Naar schatting wordt de totale particuliere opslagcapaciteit in Singapore zo’n 450 ton.  Een kleine driekwart van de Nederlandse goudvoorraad, die nog steeds ongecontroleerd in verschillende kluizen over de wereld verspreid ligt.

Het besef is ook bij de grootbanken door gedrongen, goud kun je niet drukken. De papieren handel in rechten op goud staat gigantisch onder druk en de enige reden dat de prijs daarvan niet is ingestort is de grote vraag op de fysieke markt. Opportunistisch als ze zijn keren de banken het papiergoud dat ze hebben gecreëerd de rug toe en verschuiven ze hun aandacht naar de fysieke markt. De regels voor handel in papiergoud worden aangescherpt. Positiehouder worden door deze regels gedwongen voor een ‘spotprijs’ te verkopen, een effect dat nu duidelijk in de edelmetaalmarkt waarneembaar is.

Het hoofd van Deutsche’ Bank’ vermogensbeheer in  Azië, Mark Smallwood, bracht het zelf in De Financial Times vrij duidelijk onder woorden. ‘Tot nog toe handelden onze particuliere klanten vooral via de London Spot Markt en Exchange Traded Funds (contracten op goudwaarde)’. Nu is het vertrouwen in goud contracten weg is en er een onderzoek loopt naar de Londen goldfixing zijn de ogen van veel investeerders geopend.  ‘Er is een groeiende erkenning onder investeerders dat ze in ieder geval een deel van hun beleggingen in fysieke baren willen’ aldus de vermogensbeheerder van Deutsche Bank.

Het zijn voor de fysieke edelmetaalbelegger natuurlijk goede signalen dat er zoveel opslag wordt gebouwd in het nieuwe financiële centrum van de wereld, maar er gaat toch iets mis. Terwijl Singapore wordt volgebouwd met kluizen sluit in Nederland de ene na de andere bank haar deuren voor de opslag van goud en zilver. Nu zijn er goede alternatieven bij specialistische opslagbedrijven, maar het tekent het gebrek aan interesse van grote internationale financiële instellingen voor de Europese markt.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.