NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Mijnwerkers Zuid-Afrika eisen 100% meer loon

12 jul 2013

 

Het is nu bijna een jaar geleden dat de mijnwerkersrellen in Zuid-Afrika de gemoederen in de edelmetaalwereld bezighielden. De gevolgen van de onrusten hebben nog lange tijd doorgewerkt. Het ging om uit de hand gelopen stakingen, die hebben geleid tot hogere loonkosten. Met name voor platina zijn hogere Zuid-Afrikaanse lonen van grote invloed op de productie, maar voor goud kan het ook een impact hebben op de totale wereldproductie. Deze week zijn de tweejaarlijkse onderhandelingen over de cao van de goudmijnwerkers van start gegaan.

Vorig jaar heeft AmsterdamGold u geïnformeerd over de situatie in Zuid-Afrika en daarbij aangegeven dat de eisen van de mijnwerkers waarschijnlijk niet onredelijk waren. Zij hebben uiteraard recht op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en een redelijk loon. In veel gevallen is het bedrijfsmodel van de meeste mijnen in Zuid-Afrika daar niet op ingericht. De verliesdraaiende mijnen werden deze week geconfronteerd met looneisen van 60 tot 100 procent. Duidelijk is dat de meeste ondernemingen daar direct failliet aan zouden gaan.

Invloed op de productie

Zuid-Afrika produceert momenteel ongeveer 220 ton goud op jaarbasis (een kleine 10% van de wereldproductie), dat is ruim 11% minder dan vorig jaar. Dat betekent dat de wereldgoudproductie momenteel door de situatie in Zuid-Afrika met 1% per jaar afneemt. Dit proces lijkt nu te versnellen en als de onderhandelingen die deze week zijn gestart spaak lopen kunnen we weleens een afname van 3 tot 5 procent op jaarbasis gaan zien.

Het goud in de eens zo rijke mijnen is namelijk steeds lastiger te delven en loonkosten zijn hierdoor een factor van betekenis. En juist nu lijken die exponentieel te gaan stijgen. De mijnwerkers in Zuid-Afrika zijn zich meer dan ooit aan het organiseren en in toenemende mate eist de zwarte bevolking van het land een deel van de welvaart op. Momenteel zijn er meerdere vakbonden actief waarbij de radicalere (zoals de Association of Construction and Mineworkers Union) terrein winnen. Vandaar ook die enorme eis van 100% loonsverhoging.

Uitkomst

De werkgevers zijn de onderhandelingen ingegaan met een bod van 9,6% loonsverhoging, waarbij ze aangeven dat daarmee al banen op de tocht komen. Dit zijn natuurlijk inleidende beschietingen, maar het feit is dat momenteel de meeste platinamijnen verlies draaien en in de goudindustrie ongeveer 30% van de activiteit onder of net op het break-even punt zit. Het is te verwachten dat die kunnen sluiten als de onderhandelingen boven de 20% eindigen. Een simpele rekensom leert ons dat dan 3% van de wereldgoudproductie verdwijnt.

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.