NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Interview over de goudmarkt met AmsterdamGold CEO Luc van Hecke

22 aug 2013

Afgelopen week interviewde het beleggersblad Asset Luc van Hecke, de CEO van AmsterdamGold, over de goudmarkt. Dit interview komt binnenkort in hun maandelijkse magazine voor de Nederlandse belegger. Nu de goudprijzen veerkrachtig zijn gebleken en een nieuwe bodem lijkt te zijn gevormd, is de interesse vanuit de beleggingswereld voor edelmetaal nieuw leven ingeblazen. Tijd om de basics van het beleggen in edelmetaal in kaart te brengen.

 

CEO AmsterdamGold Luc van Hecke

 

Hier het transcript van het interview met Luc van Hecke (de CEO van AmsterdamGold) zoals afgenomen door Ivo de Beurs (toepasselijk).

 

IdB- Er zijn 3 edele metalen: goud, zilver en platina. Voor welke van deze metalen is de meeste belangstelling voor beleggers en waarom?

LvH – Er zijn zelfs 9 verschillende edelmetalen, maar dat zijn wel de grote drie op investeringsgebied  (sporadisch is er ook vraag naar palladium). Van de grote drie wordt wereldwijd in waarde het meeste goud verhandeld en in volume het meeste zilver.

Wanneer de koersen vergelijkbare beweging laten zien zijn grote investeerders het meest geïnteresseerd in goud omdat het de meest directe hedge tegen inflatie of ander monetair systeem-falen kan vormen. Zilver is vaak bij particulieren in trek omdat het naast de mogelijkheid op inflatiebescherming ook exposure geeft op industriële activiteit. Zilver is namelijk een veel gebruikt edelmetaal in de productie van zaken zoals zonnepanelen, consumentenelektronica en waterfilters.

 

IdB- Er wordt vaak gesteld dat je in edele metalen moet investeren vanwege onrust in de wereld of gevaar voor inflatie. Maar als we naar de prijsontwikkeling van de afgelopen paar jaar kijken, is er eerder sprake van een nauwe relatie met de monetaire maatregelen van centrale banken. Als dat blijft, zou de prijs wel eens onder druk kunnen blijven staan. Wat is uw mening.

LvH – Fundamentele logica dicteert dat edelmetaal in waarde stijgt wanneer het risico op inflatie hoog is, het is immers een waardedrager die niet kan worden bijgedrukt en onafhankelijk is van onderschrijving door enige wettelijke overheid. De prijsontwikkelingen van het afgelopen jaar werden gedreven door zeer veel variabelen waarbij politieke machthebbers ongekend veel invloed hadden.

In het kort kan je stellen dat fundamentele logica en traditionele prijscorrelaties raar gaan lopen wanneer de prijzen van bepaalde financiële producten zoals Treasuries en Asset-Backed Securities op ongekende schaal kunstmatig hoog worden gehouden. Deze vervorming van de financiële verhoudingen heeft het plaatje afgelopen jaar gekleurd, dat is echter geen lange termijn verhaal. Uiteindelijk nemen de wetten van de markt het weer over en zullen de prijsmechanismes weer de logische routes gaan volgen.

 

IdB- Hoe kan het beste in fysiek goud of zilver worden belegd.

LvH – Particulieren kunnen het beste zilveren munten binnen de margeregeling kopen, of zilverbaren in combinatie met btw-vrije opslag. Voor particulieren geldt namelijk bij de aankoop van regulier zilver een btw-heffing van 21%. In het geval van goud blijft btw buiten beschouwing. Dan zijn zo groot mogelijke baren kostentechnisch de beste investering. Gouden munten of kleine baren kunnen handig zijn als flexibiliteit is gewenst, zoals bij een korte-termijn belegging of ter vervanging van een spaarsaldo in fiduciair geld.

 

IdB- Waarom zijn er de wereld wel overal winkels waar je goudstaafjes kunt kopen en geen zilverstaafjes.

LvH – Een belangrijke reden daarvoor is de reeds genoemde btw-heffing. Zilver kan door particulieren beter bij een gespecialiseerd edelmetaalbedrijf worden gekocht om onnodige kosten te vermijden. Deze winkels komen bovendien vooral in Azië en het Midden-Oosten voor. Daar houden mensen traditioneel veel spaargeld in goud aan, ofwel in de vorm staafjes ofwel in de vorm van sieraden. In Europa en de VS is het minder gangbaar dat een juwelier ook goudbaren aanbiedt.

 

IdB- Hoe zit het met de fiscale kant van beleggen in fysiek goud. Denk daarbij aan btw en andere fiscale heffingen.

LvH – Over fysiek beleggingsgoud wordt geen btw geheven, iets dat voor de meeste gouden sieraden wel geldt. Bij zilver wordt er in beginsel wel een btw-heffing op de aankoop gedaan, daarom is het belangrijk u goed te laten informeren over de btw-vrije beleggingsmogelijkheden. Voor beide edelmetalen geldt dat ze door de fiscus worden beschouwd als vermogen en als zodanig belastbaar zijn in box-3.

 

IdB- De handelaar van goud moet ook verdienen. Dat betekent dat er een verschil is tussen de aan- en verkoopprijs. In hoeverre wijkt deze spread af van bijvoorbeeld de handel in termijncontracten.

LvH – Gemiddeld genomen is de spread bij fysieke transacties groter. Het is natuurlijk duurder om goud uit een goudmijn naar uw kluis te krijgen dan een paar getallen in te tikken op de computer. Als je echter kiest om een termijncontract te laten uitleveren zijn de spreads of liever gezegd kosten schrikbarend, als de tegenpartij überhaupt in staat is te leveren.

De COMEX kan momenteel nog geen 10% van de contracthouders bedienen op het moment dat ze uitlevering zouden eisen. Tot op heden doen weinig contracthouders dat, maar met de huidige vraag naar fysiek edelmetaal in Azië zien we dat er steeds meer nadruk op fysieke backing komt te liggen.

 

IdB- Hoe makkelijk zijn fysieke edele metalen te verhandelen.

LvH – Fysiek edelmetaal is tegenwoordig makkelijk te verhandelen, zowel via internet als op vele locaties in het land. Het is helaas ook makkelijk om een slechte prijs te krijgen bij partijen met een gebrek aan professioneel etiket. Het daarom wel belangrijk je goed te informeren over de partij waarmee je in zee gaat. Zaken zoals een AFM vergunning geven daarbij natuurlijk al een helder signaal af. AmsterdamGold was een van de eerste met een AFM vergunning en is bovendien onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf.

 

IdB- Wat zijn uw verwachtingen voor de goud-, zilver- en platinaprijs.

LvH – Het geval wil net dat die AFM vergunning ons ervan weerhoudt voorspellingen te doen. Laat ik het hier op houden: de ‘monetaire magie’ van Bernanke raakt een keer uitgewerkt en dan zullen we wel zien wat een dollar nog waard is. Onze focus ligt op wat China doet, zij lijken in toenemende mate erop uit te zijn om de grondstoffen van deze aarde binnen hun macht te krijgen.