NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Grote lijnen met losse eindjes

03 apr 2018

 

 

Zo’n half jaar geleden gaf ik u onderstaand overzicht van de aankopen van de Europese Centrale Bank, welke als doel hebben om het banksysteem overeind te houden in tijden van nood. Het is onderverdeeld in opkoopprogramma’s voor:

  • staatsleningen met een bepaalde zekerheid( CBPP3)
  • leningen gedekt door aandelen ( ABSPP)
  • staatsleningen ( PSPP)
  • leningen uitgegeven door het bedrijfsleven ( CSPP)

 

Het totale opkoopbedrag ( APP) bestond eind augustus uit 2063 miljard euro’s  Volgens de gegevens van de ECB is dit bedrag eind februari gegroeid tot 2346 miljard euro, om eind maart wederom met 30 miljard te zijn gegroeid.

Dit houdt in dat in zo’n half jaar tijd 300 miljard euro in een in wezen failliete markt gedumpt is voor producten die niemand wil hebben tegen de huidige voorwaarden ( m.n. de lage rente). Het resultaat is dat de ECB nu ruim 40 % van het Bruto National Product van het hele eurogebied heeft aangekocht:

De ECB is bezig het maandelijks opkoopbedrag te verlagen, om dit volgens eigen zeggen 

dit jaar nog te kunnen beëindigen.  Of dit echter gaat lukken is zeer de vraag, aangezien bij elke tegenslag de ECB de geldkraan weer verder opendraait. Zo zijn de derde week van maart de aankopen vanuit de CSPP met 50 % verhoogd, om zo de onrust die ontstond toen de rente opliep te kalmeren. Nu was deze rentestijging nog heel beperkt, wat iets zegt over de houdbaarheid van het beleid om het opkoopprogramma af te bouwen.  Er hoeft kortom maar iets te gebeuren, en de geldkraan wordt weer volledig opengedraaid.

  Update China

Van Europa over naar China , waar 26 maart jongstleden de handel in olie futures ( contract waarbij iets aangekocht wordt waarbij zowel de betaling als levering op een later tijdstip plaats vindt)  begon welke in yuan werden afgerekend in plaats van dollars. Een betekenisvolle aanval op de dollar, aangezien de Chinese importmarkt van olie groter is dan die van de VS:

Maar afgelopen week werd ook bekend dat China voornemens is in de tweede helft van dit jaar de aan te kopen olie rechtstreeks in yuan af te gaan rekenen. Dit zou starten met de olie-importen uit Rusland en Angola, beide landen die weinig op hebben met de Amerikaanse politiek en de overheersende rol van de dollar in de wereldhandel. De twee landen zijn, samen met Saoedie Arabië, de grootste exporteurs van olie richting China. Deze ontwikkeling is de volgende stap tegen de positie van de Amerikaanse dollar, met als prijs die betaald moet worden dat de Chinese yuan in waarde verder zal stijgen en hiermee de exportpositie van China zal gaan verslechteren. Het lijkt er echter op dat de Chinese overheid deze prijs zal willen betalen, om zodoende een einde te maken aan de overheersende rol van de dollar en hun eigen munt acceptabel te laten maken voor de wereldmarkt. Voor meer info; klik hier.

 

Zilver update

Op de goud- en zilvermarkt bleek de afloop van de maandelijkse contracten weer een goede reden om de goud- en zilverprijs te onderdrukken. In deze in feite al tijden comateuze markt is het wachten op een zgn. failure to deliver, dat wil zeggen dat aan de vraag naar fysiek goud of zilver volgens een contract niet kan worden voldaan. Voor zover geloof kan worden gehecht aan de rapportages uit de futures handel in zilver  hebben JP Morgan en consorten hun short positie in zilver beëindigd en zijn nu long. Een gegeven wat zelden voorkomt en wat bullish is voor de toekomstige zilverprijs:

 ZeroHedge.com

Daarnaast blijft JP Morgan doorgaan met het aankopen van fysiek zilver, wat afgelopen week resulteerde in een nieuw record van 139,12 miljoen ounce zilver ( de afbeelding is al iets verouderd). Of JP Morgan zelf en/of hun klanten zijn fors bullish op zilver, wat voor de toekomstige prijsontwikkeling een goed teken is.


Goldchartsrus.com 

Losse eindjes.

Na de oud-presidenten van Zuid Afrika en Zuid Korea is nu in Frankrijk Sarkozy gearresteerd,  beschuldigd van corruptie en het aannemen van geld van Kadaffi. Volgens enkele bronnen is dit nog maar het begin van een lange rij oud- politici en presidenten, en liggen meer dan duizend aanklachten op de plank.

In de toenemende onrust op de financiële markten is het volgens Jim Rogers mogelijk dat wanneer bij het uitbreken van de crisis alles wordt gedumpt als gevolg van margin calls,  goud en zilver dan ook tijdelijk in prijs kunnen dalen op grond van de (tijdelijke) behoefte aan dollars. Hij noemt dan zelfs een goudprijs onder de 1000 dollar. Of tegen die tijd het edelmetaal nog fysiek aan te schaffen is tegen die prijs zal echter moeten blijken.

Afgelopen week is de Amerikaanse schuld gegroeid met $300 miljard. Een even groot bedrag als de totale Amerikaanse staatsschuld ten tijde van John F. Kennedy.

En tot slot de volgende overdenking; Iedereen is tegen van alles en nog wat verzekerd; van WA tot autoschade tot stormschade. Waarom zijn dan zo weinig mensen verzekerd tegen een instorting van ons geldsysteem?

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud