NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goudkluis Londen loopt leeg

22 aug 2013

Het is inmiddels bekend dat de vraag naar goud, fysiek goud om precies te zijn, vooral vanuit Azië komt. In het westen liggen de centrale bankkluizen voor zover we weten vol, maar investeerders bezitten vooral  rechten op goud. De laatste maanden worden deze rechten verkocht en in Azië wordt massaal de fysieke variant gekocht. Nu blijkt uit cijfers van Eurostat (het CBS van de EU) dat dit jaar al tien keer zo veel goud Londen heeft verlaten ten opzichte van het jaar daarvoor. De bestemming van dat goud is grotendeels Azië.

Hoge handelsvolumes

De London Bullion Market Association (LBMA) publiceerde dat de dagelijkse clearing van de handel afgelopen maand het hoogste punt in 12 jaar heeft bereikt, met 900 ton per dag. De LBMA verklaarde deze hoge handelsvolumes met ‘enorme fysieke  vraag uit China en India’. Clearing betreft de afwikkeling van orders die gedurende de dag zijn geplaatst. Voorheen hebben er wellicht meer transacties plaatsgevonden, maar veranderden er minder baren daadwerkelijk van eigenaar. Dit wil overigens nog niet zeggen dat er zoveel geëxporteerd wordt.

Omsmelten in Zwitserland

Veruit het meeste goud vertrekt naar Azië via Zwitserland (waar het wordt omgesmolten). De Aziatische markt zit namelijk niet te wachten op grote 400 troy ounce (±12,5 kilo) blokken waarmee in de VS en Europa de meeste zaken worden gedaan. Dit is tekenend voor de Aziatische edelmetaalklant. Deze wil de baren fysiek in handen hebben. Grote blokken zijn handig voor centrale opslag, waarbij het eigendom op papier van hand tot hand gaat. In China of India wil men het goud in handen en dan zijn kleine coupures een stuk praktischer.

De afgelopen maanden draaien met name Zwitserse smelters 24 uur per dag om van de blokken uit de kelder van de Londen Metals Exchange (LME) kleine kilo, 10 taël (374,29 gr) of 10 tola (116,63 gr) baartjes te maken voor de Aziatische consument. De uitvoer naar Zwitserland vanuit Londense kluizen liep het afgelopen half jaar op tot 798 ton. De eerste helft ging 83 ton langs deze weg de wereldhandel in. We kunnen dus spreken van een explosieve groei van uitstroom van fysiek goud naar Azië.

Consequenties

De gevolgen van deze transfer die langzaam maar zeker onomkeerbare proporties begint te krijgen zijn moeilijk te overzien. Eén ding is zeker, als investeerders in westen zich tevreden blijven stellen met rechten op goud komt er een moment dat deze ‘rechten’ niet meer om te zetten zijn in fysiek goud. Te hopen is dat centrale banken zoals De Nederlandse Bank niet via swap-constructies hun goud in deze handelsvoorraden hebben laten opnemen met het idee dat het te zijner tijd wel terug te halen is. Want in dit tempo is volgend jaar al weinig meer terug te halen uit de kluizen van de LME.

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.