NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goudgraven in Europa

13 sep 2013

Uit Transsylvanië komen niet alleen vampiers, maar ook goud. In de Transsylvaanse bergen wordt al sinds het jaar 131 goud gewonnen. Bijna 2000 jaar geleden waren het de Romeinen, tegenwoordig zijn het de Roemenen die het gebied in handen hebben. Indertijd maakten de Romeinen zich weinig zorgen over de gevolgen voor het milieu, iets dat de Roemenen inmiddels wel doen. Het lijkt er nu op dat het Roemeens parlement door protesten gedwongen de grootste goudmijn van Europa moet sluiten.

De geschiedenis

Het graven naar goud in Europa heeft een lange en ‘rijke’ geschiedenis. Nu leek het ons aardig om naar aanleiding van het sluiten van Europa ’s grootste bekende goudreservoir deze geschiedenis te belichten. We weten dat het graven naar goud in Europa al minstens 7000 jaar gebeurd, omdat er in Bulgarije bij Varna Necropolis gouden artefacten zijn gevonden uit 4900 voor Christus. De eerste geschreven bronnen van grootschalige goudopgravingen stammen uit de Romeinse tijd.

Het vinden van goud zou zelfs een belangrijk motief zijn geweest voor de Romeinse invasie van Engeland. Tacitus schreef voor de invasie in De vita Agricola: ‘Brittania levert goud, zilver en andere metalen wat het de moeite van het bezetten waard maakt’. Cicero beschreef later dat de Britse goudopbrengsten nogal teleurstellend bleken. Een klein mijntje in Wales was het enige. In het toenmalige Spanje en Oost-Europa leverden de door slavenarbeid gedreven goudmijnen de Romeinse economie echter wel enkele tientallen tonnen goud op door de jaren.

Dat was niet genoeg en Europa is dan ook sinds de Romeinse tijd een netto importeur van goud. Via de zijderoute die kortgezegd uit een handelsnetwerk bestond dat tussen China, Mali en Noord-Italië was gespannen kwam het goud Europa binnen. Goud dat hoofdzakelijk uit West- en Centraal-Afrika (Ghana, Sudan en Mali) afkomstig was werd via Timboektoe op de karavanen richting Peking en Venetië geladen. Hier vindt de mythe dat in Timboektoe huizen met gouden daken stonden zijn oorsprong.

Tegenwoordig

Het goud komt al lang niet meer via Timboektoe, maar via Londen uit Zuid-Afrika, China en de VS. Tegenwoordig is Finland de grootste goudproducent van Europa, met ruim 7000 kilo goud is dit land ’s werelds 33ste  producent. Binnen Europa zijn de andere goudproducerende landen Zweden (5000 kilo) Bulgarije (4000 kilo), Spanje (3400 kilo) Frankrijk (1500 kilo), Denemarken (1200 kilo) Polen (800 kilo), Griekenland (500 kilo), Italië (450 kilo)  en Roemenië (400 kilo). Als we dit afzetten tegen China (370.000 kilo) of Australië (250.000 kilo) dan wordt wel duidelijk dat Europa geen grote rol speelt.

 660px-Map_of_gold_production.svg

De donkere gebieden op de bovenstaande kaart tonen waar het meeste goud wordt gevonden en Europa hoort er niet bij. Toch zou het veel invloed hebben als de Roemenen de ontwikkeling van de Rosia Montana mijn stilleggen. Allereerst zal de Canadese eigenaar van de mijn Gabriel Resources een miljardenclaim indienen bij de Roemeense overheid en ten tweede blijft een reservoir van 30.000 kilo onbenut. Op termijn zal dat invloed hebben op de prijs van goud, maar dan hebben we het wel over jaren of decennia en niet over weken of maanden.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.