NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goud blijft in trek bij centrale banken

09 aug 2013

WGC lijst 

bron: World Gold Council

 

Afgelopen week publiceerde de World Gold Council (WGC) de jaarlijkse lijst met goudvoorraden van ’s werelds centrale banken.  Nederland staat net als vorig jaar op de negende plaats indien het Internationaal Monetair Fonds (IMF) buiten beschouwing wordt gelaten.  Rusland en Turkije kenden een flinke toename van de goudvoorraad. Dat China op de lijst onveranderd is gebleven komt omdat zij tot op heden geen cijfers hebben gepubliceerd. Ook zonder cijfers uit China zien we onderaan de streep een toename in de goudbezittingen van nationale banken.

China de grote onbekende

Iedereen zit te wachten op een publicatie uit China, want zij staan op papier al jaren stil. Het percentage in de tweede kolom betekent dat China 1,2% van zijn vreemde-valutareserve in goud heeft. Voor de rest heeft China vooral veel dollars. Als China de eigen munt onafhankelijker wil maken moet het percentage goud omhoog. Tot nu toe maken de Chinezen eens in de drie jaar hun goudvoorraad bekend en voor september wordt er weer een publicatie verwacht. Verdubbeling naar boven de 2.000 ton is een veelgehoorde verwachting.

Turkije claimt particulier goud

Turkije is dit jaar met stip gestegen op de lijst van de WGC. Het zijn indrukwekkende getallen: vorig jaar stond Turkije op plaats 18e plaats met 295,5 ton, dit jaar op plaats 13  met 441,5 ton. Deze bijna verdubbeling is vooral te danken aan een papieren maatregel.  Turkije rekent sinds dit jaar de voorraden van hun private banken tot de nationale goudvoorraad. Dit is deel van een uitgebreid project dat de Turkse regering is gestart om het private goud weer in omloop te krijgen. Na Amerika is in Turkije het meeste goud in privéhanden, iets dat de regering daar niet zo leuk vindt.

Rusland goudliefhebber

Rusland heeft al jaren een duidelijke koers. Zij willen goud, of liever gezegd Vladimir Poetin wil goud. Dat Poetin’s wil wet is blijkt wel uit de 80 ton goud die de Russen afgelopen jaar hebben ingekocht. Al 10 jaar zijn vergroten de Russen hun voorraad, 570 ton in het totaal. Poetin is uit op zoveel mogelijk autonomie. Door de handel in olie en gas zitten de Russen op een berg euro’s en dollars. Door middel van goudinkopen probeert Poetin de invloed van deze vreemde valuta op de Russische economie zo klein mogelijk te houden.

Nederland stationair

De Nederlandse goudvoorraad hebben wij al menigmaal besproken. Wat uit deze lijst, die gebaseerd is op cijfers van het IMF, blijkt is dat Nederland al een aantal jaren niet koopt en niet verkoopt. Als we het percentage goud t.o.v. vreemde valuta bekijken (52%) lijkt het heel wat, bedenk daarbij dat Nederland nauwelijks vreemde valuta bezit omdat de euro niet vanuit Nederland wordt beheerd. De ECB heeft een percentage van 26,8% in goud. Dat is voor Europese historische begrippen erg laag en in vergelijking met de Verenigde Staten (69,8%) erg zuinig.

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.