NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Wat kan er mis gaan?

06 mrt 2018

Afgelopen week deed Jerome Powell, de opvolger van Janet Yellen als hoofd van de FED, de opmerkelijke uitspraak dat de FED een shortpositie heeft in de VIX.  De VIX index, ook wel volatility index of volatiliteitsindex genoemd, meet de beweeglijkheid van de markten en wordt dan ook wel de angstindex genoemd. Immers, als de onrust onder beleggers stijgt beweegt de VIX naar boven, en andersom is uiteraard ook het geval. Door genoemde shortpositie wordt een kunstmatige onderdrukking van de volatiliteit bewerkstelligd, wat beleggers vertrouwen geeft in een stabiele markt wat zo op haar beurt de aandelenmarkten ondersteunt.

Aandelenmarkten overigens welke in steeds toenemende mate bepaald worden door ETF’s. ETF staat voor Exchange traded Fund, welke veelal gebruik maakt van derivaten waarmee een index gevolgd wordt. Als gevolg daarvan daalt het percentage van de reguliere handel in individuele aandelen, en bedraagt de ETF handel nu al zo’n 30 % van het marktvolume.  Zo zal de marktkapitalisatie van  Vanguard, de grootste ETF handelaar ter wereld, naar verwachting binnen 2 jaar naar10 % van de marktwaarde van de hele S&P 500 zijn gestegen.

Kortom, een kunstmatig laag gehouden beweeglijkheid van aandelen, in een markt welke in toenemende mate bepaald worden door op derivaten gebaseerde indexprogramma’s; wat kan er mis gaan?

Een markt bovendien, welke in de VS als leidende Westerse macht een topniveau heeft bereikt. Zo is de marktkapitalisatie van de gezamenlijke Amerikaanse aandelen ten opzicht van het BNP ( Bruto Nationaal Product) gestegen naar 143 %. Een niveau vergelijkbaar met die aan de vooravond van de 70 % daling van deze verhouding, maar bovendien ook bijna drie keer zo hoog als in de periode van 1974 tot 1994.

Dit vindt bovendien plaats in een markt waarin de flash crash een wekelijks verschijnel aan het worden is. Zo was het deze keer de beurt van de eerder genoemde VIX, welke enkele seconden na het bekend worden van de schatting van de groei van het Amerikaanse BNP ( in lijn met de verwachting) omlaagdook van 18 naar 15,6, om onmiddellijk daarna weer omhoog te schieten alsof er niets was gebeurd.

En ook hier; een topwaardering voor aandelen, en een toename van onverklaarbaarbare flash- crashes; wat kan er mis gaan?


Handelsoorlog

Naar alle verwachting zal Trump deze week een 25 % importheffing op staal en een 10 % tarief op aluminium instellen. Als reden hiervoor wordt het handelstekort genoemd, welke inderdaad  ( afgezien van de olie-inkomsten ) elk jaar toeneemt.

 

Een handelstekort wat wereldwijd geldt, maar zeker ook ten opzichte van Europa, zoals onderstaande grafiek aangeeft;

Hoewel staal- en aluminiumproducten maar 2 % uitmaken van de totale Amerikaanse import, kleven er toch nogal wat bezwaren aan dit soort maatregelen. Zo komt 17 % van het geïmporteerde staal uit Canada, 13 % uit Brazilië en 12 % uit Zuid Korea, elk land met een eigen muntsoort. Importheffingen zullen namelijk ook effect hebben op de onderlinge koersverhoudingen tussen de dollar en de muntsoort van de exporterende partij waardoor het beoogde effect op de handelsbalans van de VS ( zeer) beperkt zal blijken.

Dit wordt ondersteund door eenzelfde gebeuren in 2002, toen de toenmalige president Bush een importheffing van 30 % op staal invoerde. Behalve de tegenmaateregelen door de Europese unie op Amerikaansen auto’s en sinaasappels  was het echter vooral de 30 % daling van de S&P 500, een val van de dollar en een halvering van de opbrengst op 10-jaars staatsleningen wat Bush al na een jaar deed besluiten de  importheffing op te heffen.

Ook nu liggen de Europese tegenmaatregelen al op de plank, ter waarde van zo’n 3,5 miljard dollar, waarbij een 25 % heffing zal worden opgelegd aan Harley Davidson’s motoren, Amerikaanse whisky en jeans, alle drie producten uit gebieden waar Trump politiek gezien gevoelig voor is.

Uiteindelijk zullen importheffingen leiden tot minder handel, wat zal leiden tot een lager Bruto Nationaal Product van alle betrokken landen. En dat in een periode  waarbij de schuldenlast oploopt…. Wat kan er mis gaan?

Goud

Deze aanstaande handelsoorlog kan overigens niet los worden gezien van de introductie op 26 maart as. van de olie-yuan-goud koppeling in het Verre Oosten. Hiermee wordt een fundamentele stap gezet door China, Rusland en aangesloten landen om de tot nu overheersende rol van de Amerikaanse dollar in de handel en politiek flink te verkleinen. Hoewel op 27 maart de wereld niet meteen veranderd zal zijn, zal het gebruik van de dollar wereldwijd snel in omvang en belang gaan afnemen. Importheffingen zullen misschien op korte termijn politiek goed uitpakken in het eigen binnenland, maar in feite zijn dit economische raketten die worden afgeschoten in een periode waarin de aanstormende economische macht steeds meer touwtjes in handen krijgt. Voor een heldere uiteenzetting op dit onderwerp door Alisdair Macleod; klik hier.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud en zilver.