NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Doemdenken of nadenken?

17 jan 2018

Het is lastig een tijdspad aan te geven wanneer goud en zilver zich van hun juk der centrale banken hebben ontdaan. Op dit moment nog worden beide edelmetalen een aantal keren per week getrakteerd op forse verkooporders in de papieren markt, waardoor de prijs weer in elkaar zakt. Toch zijn er ook tekenen zichtbaar dat het tij aan het keren is. Zo zijn de afgelopen week de gebruikelijke prijsdalingen nog dezelfde dag teniet gedaan door gestage kooporders, en lijken de weerstanden van $1300 voor goud en $17 voor zilver nu eindelijk beslecht. Nu heeft dit natuurlijk ook te maken met de dollar welke ten opzichte van de andere wereldmunten een uiterst zwakke indruk maakt, maar hoopgevend is het zeker.

Tegelijkertijd is de 2-jaars rente op staatsleningen in de VS opgelopen tot boven de 2 procent, een niveau voor het laatst gezien ten tijde van de val van Lehman Brothers:

En wat te denken van de 10-jaars rente, welke nu ook definitief opwaarts lijkt te gaan bewegen:

Kortom, het tij lijkt eindelijk te keren ten faveure van de edelmetalen, welke immers de tegenhangers zijn van het ongedekte geldsysteem. Om aan te geven wat dit zal gaan betekenen voor de goud- en zilverprijs, volgen hieronder een aantal wetenswaardigheden welke u een indruk geven van de enorme potentiele groei welke beide edelmetalen in zich dragen.

Als de bubbel van de ongedekte muntsoorten barst vindt een massale kapitaalvlucht plaats in edelmetaal. Een beeld van hoeveel invloed/geld alleen al uit de aandelenmarkt naar de edelmetaalsector kan gaan stromen geven de volgende cijfers:

 • Jaarlijks wordt $128 miljard goud en $16 miljard aan zilver uit de grond gehaald.
 • De top 20 goudmijnbedrijven zijn samen $150 miljard waard; de top 25 zilvermijnbedrijven $30 miljard.
 • Alleen Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook zijn al samen $3000 miljard waard

 

Centrale banken hebben het krediet uitgebreid met 100 triljard, derivaten uitgebracht voor vele honderden triljarden, beloften gedaan aan de bevolking in de vorm van pensioenen, uitgaven voor gezondheidszorg en extreem lage rentestanden. Dit heeft vooralsnog alleen effect op de aandelenmarkten, staatsleningen en vastgoed. De productiviteitsgroei in de VS is zeer beperkt gebleven.

 • Al het bijgedrukte geld gaat grotendeels naar de 1 % rijksten; de rest van de bevolking ontwikkelt steeds meer schulden.

 

 • Momenteel is bij benadering 0,4 % van alle financiële waarden geïnvesteerd in goud; in de jaarlijkse zilverproductie minder dan 0,01 %

 

 • In 1981 bereikte de rente in de VS en Engeland een top van 19 %, ten gevolge van de vele instituten en burgers die hun schulden niet konden terugbetalen.

 

 • Ruim 10 jaar heeft de Dow Jones er over gedaan om de 1000 punten uiteindelijk in 1982 te doorbreken. Naar deze ( nu steun) zal de Dow terugvallen, een val van ( meer dan ) 95 %, net zoals tijdens de periode 1929-1932. De correcties van 1987 ( 41%), 2000 ( 39 %) en 2007 (54%) zullen kinderspel blijken in vergelijking met wat op ons afkomt.

 

 • Niet zozeer de huidige productie zal de prijs gaan bepalen van een mijnbouwbedrijf in goud of zilver, maar de hoeveelheid in de grond.

 

 • De belastingdruk zal fors toenemen op hen die nog iets bezitten, omdat overheden veel minder inkomsten hebben en tegelijkertijd een fors deel van de bevolking hulp nodig heeft.

 

 • De verhouding zilver/monetaire basis ( = munten, papiergeld en bankreserves van handelsbanken) was 0,361 in 1980. Nu is de verhouding 0,004. Dit pleit voor een toekomstige zilverprijs van $1424. ( nog los van toekomstige inflatie)

 

 • Een andere benaderingswijze: op grond van huidige gegevens zou goud $10.000 per ounce moeten kosten, en zilver bij de lange termijn goud/zilverhouding van 15 op één $667 per ounce. Deze cijfers staan ook los van toekomstige inflatie.

Verhouding goud/zilverprijs 15 op 1 niet haalbaar? feiten:

 • bovengronds is 6 x meer goud aanwezig dan zilver
 • In de grond is 9 keer meer zilver aanwezig dan goud

 

 • Bovenstaande projecties onvoorstelbaar? Kijk naar wat er met de bitcoin gebeurd is.

 

 • Hoe minuscuul de fysieke zilvermarkt is: Volgens een ruime schatting bevindt zich 1 miljard ounce zilver bovengronds. Vermenigvuldigen we dit met de zilverprijs van $17,50 per ounce is de totale waarde 17,5 miljard dollar. Ter vergelijking: de totale derivatenmarkt bedraagt 1000 x 1000 miljard dollar.

 

 • De VS is na de reset een derde-wereld land

 

En tot slot; of het zo erg zal worden zal moeten blijken; maar nu nog kunt u voorzorgsmaatregelen treffen, niet als het te laat is:

 

 • De rijken zullen na de monetaire ineenstorting 95% van hun koopkracht verloren hebben; en veel gewone mensen zullen verhongeren of leven in misère. Oorlogen zullen uitbreken, opstanden, politieke omwentelingen en economische ineenstorting.

 

 • In 160 jaar is de wereldbevolking gegroeid van 1 naar 7,5 miljard mensen. Een derde hiervan zal de komende gebeurtenissen wellicht niet overleven. Ter vergelijking; zo heeft de pest in de 14de eeuw de Europese bevolking gehalveerd.
door: De Nieuwsbriefredactie

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud en zilver.