NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De stand van zaken

13 mrt 2019

Het beeld van de wereld om ons heen wordt deels bepaald door hetgeen de media ons berichten, wat des te meer geldt bij datgene wat zich afspeelt buiten ons directe zichtveld. Dit geldt op financieel gebied, waar uw beeld van uw eigen koopkracht grotendeels bepaald wordt door uw eigen ervaringen in deze, maar wordt zeker ook beïnvloed  door hetgeen u door de media en overheid  voorgehouden wordt. Het grotere verlies in koopkracht dan de officiële cijfers aangeven doet  niet zo’n zeer wanneer u elke maand nog wat overhoudt, maar anders wordt het wanneer u minder goed in de slappe was zit.

Berichtgeving

De berichtgeving  bij zaken buiten de nabije leefomgeving mist logischerwijs uw eigen toets, en wordt bepaald door diegene die hierover verslag doet. En daar zit hem nou net de kneep; ons nieuws wordt grotendeels verstrekt door drie nieuwsagentschappen, namelijk Reuters, AP en AFP. Deze zijn de bron waar uw tv-zender en krant hun informatie vandaan halen. Twee zaken zijn hierbij van belang, namelijk wat wel of niet tot nieuws wordt verheven en daarnaast de manier waarop. Voor een inzichtgevend artikel hoe wij in het Westen ge(mis)informeerd worden; klik hier. En dat ditzelfde geldt voor de verslaglegging op monetair gebied zal voor u geen verrassing zijn. Laten we daarom een rondje maken langs de velden van de wereldspelers, om een beeld te krijgen van de stand van zaken.

Europa

De reactie van de markten op de maatregelen van de ECB vorige week was niet om over naar huis te schrijven. De aankondiging van de ECB, met een eigen balans ter waarde van 40,5% van Europa’s BNP, werd met de late ingangsdatum ( oktober) en de tegenvallende rente die betaalt moet worden op de leningen niet met al te groot enthousiasme ontvangen. Het leidde na aankondiging  al direct  tot een daling van meer dan 2% van de Europese banken, een daling van de Stoxx 600 banks welke zich vrijdag verder doorzette. Geen teken van groot vertrouwen in de daadkracht van de ECB, al moet gezegd worden dat de Duitse tien jaars rente wel meteen daalde na de aankondiging. De vraag hierbij wordt vooral wat de computerprogramma’s welke de markt vormen zullen gaan volgen; of de daling van de banken, of de lagere Duitse tien-jaars rente. Mocht het eerste het geval zijn is Leiden in last want wordt hiermee de zwakte van de ECB zichtbaar gemaakt.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/schnabl1.jpg?itok=KdzVYAGl

Maar ook al mochten de Europese bankaandelen  weer omhoog gewerkt worden door de High Frequency Trading; als u bedenkt dat in powerhouse Duitsland al voor de achtste maand achter elkaar de industriële productie is gedaald is het niet moeilijk te bedenken wat de uiteindelijke bestemming zal zijn.

 

de VS

Maar elders is het niet veel beter. Zo lijkt de S&P 500 definitief af te ketsen op de 2820, en maakt daarmee goede kans op weg te zijn naar het dieptepunt van afgelopen december op 2350. Geen wonder ook, aangezien het zgn. Beige book van de FED vorige week al te kennen gaf dat de winkelverkopen, het inkomen, de consumentenuitgaven, de fabrieksactiviteit, de industriële productie, het consumentenvertrouwen, de verkoop van nieuwe en bestaande woningen en de zgn leidende economische indicatoren allen aan het dalen waren. Geheel in deze lijn waren ook de afgelopen vrijdag vrijgekomen cijfers van de banenmarkt, waar de verwachte groei van 180.000 banen uitpakte in een stijging van slechts 20.000, één van de slechtste maanden van de afgelopen tien jaar. Volgende maand zal overigens blijken of het koude weer en het sluiten van de overheid hier enige invloed op zal hebben gehad, maar erg hoopgevend is het zeker niet. Temeer daar de Dow Jones Transporation index, een goede graadmeter voor het transport over weg, vorige week vrijdag voor de elfde dag achtereenvolgens bleek te zijn gedaald. Een gegeven, voor de laatste keer waargenomen in 1972. Wat overigens wel groeide waren de schulden van studenten en die aan autoleningen, welke tezamen een recordhoogte bereikte van $1569 miljard. En als uitsmijter de verwachting van de FED van Atlanta, welke haar verwachting wat betreft de economische groei in het eerste kwartaal fors neerwaarts bijstelde naar 0,2%.

China

En dan over naar China, waar de technisch gezien zwaar overgekochte aandelen afgelopen vrijdag een duikeling maakten van meer dan 4 %. Geen wonder ook, aangezien de exportcijfers over februari een daling te zien gaven van ruim 20 %. Dat desondanks de Shanghai Composite index maandag weer opveerde, zegt wellicht meer over de hoeveelheid gratis geld dan over de staat van de economie.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/china%20volume%203.8.png?itok=k9ZArmc2

Deze stelling wordt ondersteund door het gegeven dat de Chinese importen vanuit de VS in februari zelfs met 41 % daalden! En om het beeld compleet te maken; de kredietgroei in februari bleek de helft lager uit te pakken dan verwacht, en de autoverkopen zetten hun daling versneld door:

https://zh-prod-1cc738ca-7d3b-4a72-b792-20bd8d8fa069.storage.googleapis.com/s3fs-public/inline-images/chart_1.jpg

Ook in China dus na de forse koersstijgingen van de afgelopen maanden volop ruimte voor een flinke beweging zuidwaarts van de beurzen, waarbij een hernieuwde geldinjectie in het verschiet ligt.

Conclusie

Hoewel ondanks de grotere koersuitslagen op de wereldbeurzen deze al met al nog redelijk overeind blijven, begint de onderliggende economie op steeds meer gebieden flink in te leveren. Een westerse burger die qua koopkracht al jaren inlevert, een wereldeconomie die inzakt, en steunmaatregelen van centrale banken die steeds minder effect sorteren. Het is niet de vraag hoe dat zal aflopen, hooguit wanneer de vlam in de pijp zal slaan. Een gebeurtenis welke zich voor het eerst op wereldschaal zal voordoen, en daarmee qua gevolgen veel  verder zal reiken dan in het verleden vanwege het ontbreken van steun van andere landen , omdat zij allen getroffen zullen worden.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud