NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De rode draad

16 mei 2019

De Nederlandse centrale Bank heeft onderzoek gedaan naar het effect van het bijdrukken van geld op de verdeling van de rijkdom onder de bevolking. En wat blijkt; de rijkste 1 % werd door het beleid van de afgelopen tien jaar rijker ten gevolge van prijsinflatie van hun bezittingen, terwijl er geen effect meetbaar was op de rest van de bevolking.

Schuld per inwoner

In totaal kent de VS volgens cijfers van haar centrale bank  72.000 miljard dollar aan schulden; een optelsom van overheids- en particuliere schulden. Verdelen we dit onder de 327 miljoen Amerikanen komen we per inwoner op een schuld uit van $ 220.000. Op zich al een indrukwekkend bedrag wat nooit terugbetaald kan worden,  maar wat alleen maar groter zal gaan worden nu de economie verder inzakt.

Dan zijn de Duitsers slimmer. Volgens een rapport in opdracht van de Reisebank bezit de Duitse bevolking ( nog los van de bezittingen in goud  van de Duitse centrale bank) in totaal 8918 ton goud, waarvan 4925 ton in de vorm van gouden munten en baren, en 3993 ton in de vorm van gouden juwelen. Hiermee is in negen jaar tijd de hoeveelheid goud in particulier bezit met 1360 ton toegenomen.  Getallen die behapbaar worden wanneer we deze per volwassene uitrekenen:  iedereen van 18 jaar en ouder bezit dan 71 gram goud in de vorm van munten of baren en 58 gram goud in de vorm van juwelen. Hiermee bezit de Duitse bevolking 2,6 keer meer goud dan de Duitse centrale bank, aangenomen dat het goud wat de bank claimt te hebben ook daadwerkelijk in haar bezit is. Uiteraard bezit niet elke Duitser goud; van de 69 mijoen volwassenen bezitten 26 miljoen Oosterburen dit edelmetaal.  Hoge getallen, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de herinneringen aan de depressie van de twintiger jaren en beide wereldoorlogen.

Economie

Het goudbezit is geen slecht idee als we een aantal economische indicatoren van de afgelopen dagen naar voren halen. Zo blijven de Duitse fabrieksorders dalen….

…. zijn de Chinese autoverkopen in april voor de elfde achtereenvolgende maand gedaald, en komt de tarievenoorlog tussen de VS en China goed op stoom nadat Trump’s verhoging van het importtarief van 10 naar 25 % op 200 miljard dollar aan Chinese goederen gevolgd werd door 60 miljard aan Chinese importbeperkingen op Amerikaanse goederen. De Chinese tegenactie ging vergezeld door de  dreiging dat China Amerikaanse staatsobligaties zou gaan dumpen. Een zeer reele actie, aangezien deze vooraf is gegaan door een Chinese boycot van de verkoop van Amerikaanse schuldpapieren afgelopen keer.

Deze voorlopige uitkomst van de handelsbesprekingen maakt de aandelenmarkten tamelijk nerveus ondanks de nu al volledig ingeprijsde toekomstige rentedaling op Amerikaanse schuldpapieren. Dat laatste is van belang omdat tot nu toe zo’n rentedaling goed is geweest voor een stijging van de aandelenmarkten; iets wat nu dus achterwege zal blijven. En tenslotte geeft onderstaande grafiek aan wat het effect van importbeperkingen is op de consumentenprijs van de betreffende producten;  een voor de hand liggende stijging, wat de koopkracht van de betreffende burgers geen goed zal doen.

En dat importtarieven überhaupt niet werken was overigens al bekend in 1946, toen Henry Hazlitt zijn boek Economics in One Lesson uitgaf waarin hij beschreef hoe verhoudingsgewijs inefficiënte en te hoog geprijsde interne productie het altijd aflegt tegen goedkopere en efficiëntere tegenstrevers.

Schuldposities

Deze tarievenoorlog speelt zich niet geheel toevalligerwijs af in een periode met recordhoge ondersteuning van het kaartenhuis door de centrale banken. Zo heeft de ECB wederom netto 1,2 miljard euro toegevoegd aan haar balans, uitkomend op 40,5 % van het BNP van de totale Eurozone. Aanmerkelijk beroerder dan dat van de Amerikaanse centrale bank op 18,5 %, maar beter dan koplopers als Japan en Zwitserland met respectievelijke percentages van 102,6 en 117,8 %.

Indekken

Het is in licht van al het voorgaande dan ook geen wonder dat zakenbank JP Morgan het niet meer aandurft om ongedekt een shortpositie in te nemen in de markt van zilver. Dit nadat de bank in 2011 gered werd door de autoriteiten toen deze in enkele dagen tijd de markt voor zilver ruïneerden door via 5 margin verhogingen in negen dagen tijd de zilverprijs neer te drukken van $50 naar onder de $24, waardoor de bank haar shortpositie weer enigszins hanteerbaar werd. Sindsdien heeft JP Morgan in de daaropvolgende jaren 150 miljoen ounce zilver verzameld, om zo het risico van haar papieren handel te dekken mocht de zilverprijs weer eens in relatief korte tijd het luchtruim kiezen.

 

Conclusie

Alle voorgaande items worden voorzien van een rode draad in de vorm van de  beschuldiging van de VS dat Iran twee Saoedische tankers zou hebben aangevallen. Onhoudbare schulden, niet werkend beleid van de centrale banken, inzakkende economieen, een ontwikkelende handelsoorlog, een bank die zich indekt; het zijn tekenen van een oplopende spanning welke zich ook militair kan gaan uiten. Wapengekletter, wat een vaker gebruikte taktiek is om de bevolking af te leiden van wat werkelijk gaande is: een systeem wat haar einde voelt naderen, en via afleiding  wil voorkomen dat de onderliggende oorzaken en gevolgen aan het licht komen.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud