NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

 De overgang

24 apr 2018

Na een korte periode van consolidatie heeft de Amerikaanse 10- jaars rente zijn stijging richting de drie procent hervat om afgelopen maandag op 2.975 % de dag te besluiten. Zoals eerder gesteld wordt dit niveau van belang geacht omdat hierboven de te betalen rente op de schulden extra zeer gaat doen en allerlei financiële posities die gerelateerd zijn aan de rente kunnen gaan wankelen.

Bij een definitieve doorbraak boven dit niveau wordt ook een jarenlange neerwaartse trend wat betreft de rente doorbroken, wat het geheel met name op langere termijn extra betekenis geeft. Naar verwachting zal de ‘strijd’ om de 3 % dan ook niet in één handomdraai beslecht worden.

Goudnieuws
Opmerkelijk goudnieuws vanuit verschillende landen. Zo heeft Poetin’s Rusland sinds 2000 zijn goudvoorraad vervijfvoudigd, en is bovendien nu de op drie na grootste goudproducent ter wereld. Deze productie loopt naar verwachting op tot 400 ton in 2030. De Russische centrale bank koopt twee-derde van zijn landelijke goudproductie op, maar ook de rest blijft binnen de landsgrenzen. De voorraad van dit kostbare edelmetaal staat nu op 1880 ton, waarmee Rusland nu China is gepasseerd op de lijst van landen met de grootste goudvoorraad. Deze goudreserve is fors gestegen van 7,8 % naar meer dan 15 % van de Russische reserves, sinds economische sancties zijn ingevoerd door het Westen in 2014. Met deze cijfers is Rusland volgens het World Gold Council werelds grootste goudinkoper geworden, waarmee het land volgens eigen zeggen op economisch gebied minder kwetsbaar hoopt te worden voor geo-politieke spanningen. Daarnaast heeft Rusland, in tegenstellig tot veel andere landen, geen goud gestald bij de FED, waarmee het volledige zeggenschap op en eigenaarschap heeft met betrekking tot haar goudvoorraad.
Het totale overzicht van de landen met een goudvoorraad uit de top 20 vindt u hieronder, met de aantekening dat grote twijfels bestaan ten aanzien van de goudvoorraad in de VS ( naar verwachting veel kleiner) en die van China ( wellicht aanmerkelijk groter).

Vorige week werd ook bekend dat Turkije een deel ( 220 ton) van zijn goudvoorraad van 591 ton heeft teruggehaald uit de kluizen van de FED. Dit nieuws werd bekend via een minuscuul artikel van een Azerbeidjaanse nieuwsagentschap, dat bovendien wist te melden dat twee Turkse banken daarbovenop nog eens 95 ton goud gaan terughalen. Opmerkelijk nieuws, omdat na Venezuela in 2012 (160 ton), Duitsland (300 ton, gefaseerd tot in 2017)) , Nederland in 2014 (122,5 ton) en Oostenrijk ( 140 ton in 2015) het aantal landen wat een deel van zijn goud terughaalde zeer beperkt is gebleven. Wellicht is de Turkse actie mede ontstaan door de politieke koers van Erdogan, die uitdrukkelijk een onafhankelijke koers ten opzichte van het Westen voorstaat en daarmee ook van de Amerikaanse munt.
Andere geluiden overigens uit Venezuela, wat onder haar vroegere president Hugo Chavez als eerste zijn goud uit de Amerikaansen kluizen liet halen. Met dit land gaat het economisch zo slecht, dat het zijn 21 miljard dollar aan goudreserves in 2011 aan in te lossen leningen heeft zien slinken tot 7,7 miljard dollar vorig jaar oktober. In de drie daarop volgende maanden werd echter weer 1,6 miljard dollar aan goud verkocht, waarop de conclusie kan worden getrokken dat eind dit jaar dit land van al zijn goud verlost is.

Anti-dollar
Behalve op het gebied van het goudbezit als ‘antigif’ tegen de dollar worden ook andere methodes ingezet om onder de invloed van de dollar en de politiek van de VS uit te komen. Zo heeft Iran besloten om haar buitenlandse valuta voortaan in euro’s aan te houden, om hiermee de invloed van de VS op haar in verhouding tot de dollar kelderende eigen munt te verminderen. Hoewel na jaren van economische sancties zelf nauwelijks handel wordt gedreven met de VS, is het vooral de handel met de Verenigde Arabische emiraten ( 24 % van het totaal), China (22 %), Turkije, India en de EU zelf wat voortaan in euro’s zal gaan plaats vinden. Mogelijk dat deze actie versneld is ingevoerd toen Trump in maart nieuwe bezoekers vanuit onder andere Iran niet- welkom heeft verklaard in de VS.
Naast het stopzetten van de handel in dollars worden ook ander wegen bewandelt om de Amerikaanse invloed te beperken. Zo is tussen Iran en Rusland de eerste olie-voor- goederen handel tot stand gekomen. Hoewel dit initiatief al uit 2014 stamt, is dit enkele jaren later tot stilstand gekomen aangezien Iran beloofde zijn nucleaire programma te beëindigen en daarmee de druk van Westerse zijde wegviel. Met de toenemende spanningen tussen Oost en West is het oorspronkelijke initiatief weer nieuw leven ingeblazen voor een jaarlijks bedrag van omstreeks $50 miljard, waarbij Iraanse olie geruild wordt tegen Russische investeringen in de Iraanse olie- en gasvelden. De pijn zit hem hierbij in de Amerikaanse dollar, die voorheen gebruikt werd voor onder andere deze transacties en op deze manier zijn functie verliest.

Tot slot
Met al het voorgaande in het achterhoofd is de daling van de goud- en zilverprijs van afgelopen vrijdag en maandag slechts uitstel van executie voor de huidige monetaire machthebbers. Een nieuwe orde is bezig de leidende positie over te nemen, gegrondvest op onder andere goud.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud