NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De eigen(wijze) koers van zilver

06 sep 2013

Beleggen in zilver kan grillig zijn. Als edelmetalen lijden, gaat zilver vaak het diepst, maar als de mensen terugkeren in metalen kunnen rendementen van beleggen in zilver indrukwekkend zijn. Het grillige karakter van het verloop van de zilverkoers is te zien in de onderstaande grafiek. Afgelopen maand was weer periode waarbij zilver het beter deed dan bijna alle andere commodities, inclusief olie. In de maand augustus heeft zilver een 20% stijging beleefd, iets wat de AEX of goud niet zo snel zal overkomen. Een veel gestelde vraag was dan ook waarom zilver het zo goed doet.

zilverkoers_goudkoers

 

Sterke vraag uit China

De basis voor de stijging van zilver werd gelegd door beter dan verwachte cijfers uit China. Er is sinds het begin van dit jaar veel gesproken over het einde van de ‘commodity supercycle’. Deze term slaat op de enorme stijging van de vraag naar grondstoffen het afgelopen decennium, die gepaard ging met sterke prijsstijgingen. Het afkoelen van westerse economieën heeft geleid tot een daling van de Chinese export wat weer leidde tot een dalende vraag naar grondstoffen. Op deze afgenomen vraag is in de eerste helft van dit jaar geanticipeerd, hetgeen terug te zien is in de prijzen van  diverse grondstoffen.

In de sterke prijsdaling die zilver dit jaar doormaakte was het einde van de ‘commodity supercycle’ verwerkt. Vervolgens bleek China begin augustus het beter te doen dan voorzien, waarop een deel van de ingeprijsde prijsdaling werd teruggedraaid. Dit effect werkt sterker voor zilver dan voor goud omdat zilver veel wordt gebruikt in de industrie. Hierbij moet u denken aan zonnepanelen en elektronica. De basis voor de stijging in de zilverprijs werd dus in China gelegd.

Indiase vlucht in zilver

Het stijging vindt dus de oorsprong in China, maar de grote drijvende kracht was India. Daar verdrievoudigde de zilverinkopen de afgelopen tijd. Uit Europese exportcijfers bleek dat Engeland de afgelopen maanden 1451 ton zilver naar India heeft verscheept, de grootste hoeveelheid in een kwartaal sinds 2008. Engeland is de belangrijkste leverancier (doorvoerder) van zilver naar India. Een sterke toename dus, maar waarom? De roepies zijn immers niet meer van zilver (zoals die hieronder).

Het antwoord blijkt verrassend simpel. Om de val van de roepie te remmen heeft de Indiase regering extreem hoge invoerheffingen op de invoer van goud ingesteld. Het op edelmetaal verzotte India heeft van oudsher een voorkeur voor goud, maar nu dat zo duur wordt gemaakt is zilver een goed alternatief. In tegenstelling tot de Chinese industriële vraag is de Indiase zilverbehoefte vooral een particuliere aangelegenheid. Sparen en pensioenen opbouwen is iets wat Indiërs graag met edelmetaal doen. Nu goud in India zwaarder wordt belast, lijkt zilver het alternatief.

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.