NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Van Davos tot Nineveh

31 jan 2018

Een regelmatig terugkerend verschijnsel is dat van een ex-bankier die na zijn actieve carrière gaat waarschuwen voor de gevaren waarin hij tijdens zijn actieve loopbaan aan heeft meegewerkt te veroorzaken. Zo ook professor White, oud hoofd-econoom van de BIS, ofwel de centrale bank der centrale banken, die afgelopen week een voordracht hield tijdens het jaarlijkse World Economic Forum te Davos. Als voorbeeld van een uit de rails lopend financieel systeem noemt hij de Duitse Schuldschein obligaties, voorheen een soort leningen die vooral aan Duitse middenstanders werden verstrekt, met als kenmerk een lage rente vanwege de hoge kredietwaardigheid van de middenstander. Vanwege zowel de QE politiek als de extreem lage rente is nu $195 miljoen uitgeleend aan de Engelse in moeilijkheden verkerende bouwgroep Carillion en is 1,1 miljard euro uitgeleend aan de Zuid Afrikaanse detailhandelsgroep Steinhoff. Deze hoog risico leningen ziet White als laatste uitingen van een systeem waar risico niet meer meetelt.

Verder noemt hij de centrale banken, die gevangenen zijn door hun eigen beleid van een ultra-lage rente en mega schuldcreatie. Aan de ene kant zorgt een stijgende inflatie voor stijgende rentes, maar kàn de rente niet omhoog omdat deze oplopende rente het schuldsysteem zal doen ontploffen.

 

Waarschuwingen banken

Verder opvallend was zijn uitspraak dat Deutsche Bank haar klanten heeft aangeraden juni 2018 put opties S&P 500 aan te schaffen, als verzekering tegen een marktdaling. De bank noemt hierbij de stijging van de aandelenmarktdie op zijn laatste benen loopt en dat risicodragende fondsen de correctie zullen versterken. Voor meer wetenswaardigheden uit de presentatie; klik hier.

 

Deze kijk op de markt wordt gedeeld door de Bank of America, welke stelt dat een terugval van de S&P 500 de komende maanden erg waarschijnlijk is, Zij baseren dit op de Bull and Bear indicator, een verhouding welke nu de extreme Bull waarden heeft bereikt en dus rijp is voor een neerwaartse correctie. De bank raadt dan ook put-posities met een looptijd van drie maanden aan, welke nu door het enorme optimisme in verhouding goedkoop zijn aan te schaffen. Een soortgelijke boodschap liet Goldmann Sachs afgelopen maandag aan haar klanten horen.

 

Aandelen bubbel en oplopende rentes

Dit beeld wordt onderstreept als we de grafiek van de S&P 500 er bij halen, welke op de lange termijn grafiek bijna verticaal stijgt, maar ook nog nooit zo overgekocht was, te merken aan een RSI van 90 ( de groene pijl in de grafiek):

 

Maar het zijn niet alleen de aandelenmarkten welke een teken geven dat we aan de vooravond staan van een ommekeer. Wat dacht u van de rente, welke wereldwijd aan het oplopen is?

Hieronder ziet u de 10- jaars Duitse rente, welke vanaf zomer 2016 hogere bodems en toppen vormt en afgelopen maandag het niveau van 0,682 bereikte….

….en op langere termijn bekeken, is de 10 jaars rente vanaf midden 2016 ook uit haar meerjarige trendlijn gebroken:

 

…. en is ook de Duitse 5-jaars rente, welke vanaf december 2015 onder de nul procent stond, weer boven de negatieve waardes uitgestegen. Maar ook de Japanse tien-jaars rente is bezig om uit haar dalende trend te ontsnappen:

 

En eenzelfde beweging is gaande in de VS, waar de tien-jaars rente eveneens is uitgebroken en maandag tot 2,72 % steeg. Maar wat te denken van de twee jaars rente die voor het eerst sinds 2008 weer boven de opbrengst van de S&P 500 uitkomt, en daarmee de bodem uit de automatische stijging van de S&P haalt. Immers, vanaf dit moment moet de S&P het alleen nog maar hebben van stijgende koersen, en dat in een periode waarbij deze zich al op een historisch topniveau bevindt.

 

De gestaag dalende dollar brengt overigens het nodige rumoer met zich mee. Doordat Trump niets onderneemt om de val van de dollar te stoppen heeft Draghi van de ECB aangegeven zich gepakt te voelen, omdat immers eerder was afgesproken de dollar en euro gelijk op te laten trekken. En wat dacht u van China en Japan, die immers grote hoeveelheden dollars in portefeuille hebben welke in snel tempo minder waard worden. Hier wordt de hand van Trump als expert in bankroet en reorganisatie zichtbaar; door de dollar actief in te laten zakken zal de rente versneld gaan stijgen; en de VS uiteindelijk als failliet land met een waardeloos geworden munt opnieuw opgebouwd kunnen worden.

Al met al komen we steeds verder op het punt dat grote schokken zichtbaar zullen worden in ons financieel en monetair bestel. Dat op korte termijn de dollar dan oververkocht is en goud op korte termijn overgekocht zal niets meer zeggen; bij een reset zullen dit soort wetmatigheden immers van nul en generlei waarde zijn.

 

De geschiedenis herhaalt zich

Om tot slot te laten zien dat elk imperium zijn opkomst maar ook zijn neergang kent, voeg ik dit artikel van het Rijksmuseum van Oudheden toe, waarin een veelzeggende video bovenstaande stelling zal bevestigen. Veel kijkplezier gewenst!