NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Centrale banken betrokken bij verkoop van Nazi-goud

03 aug 2013

Afgelopen dinsdag plaatste de Bank of England (BoE) documenten op haar website, waarin zij openheid gaf over een twijfelachtige episode uit haar geschiedenis. De eerste die het oppikte was de Financial Times (FT) die woensdag met de scoop kwam dat de BoE had meegewerkt aan de verkoop van door Nazi-Duitsland gestolen goud. Wat de FT niet meldde, maar wat wel uit de stukken naar voren kwam is dat een groot deel van het goud is verkocht of in bewaring is gegeven aan de Nederlandse Bank.

Goud uit Tsjechië

Bij het invallen van Tsjechië in 1939 maakte de Duitsers zich meester van de lokale goudreserves ter waarde van 843 miljoen euro? (huidige koers). De transfer vond plaats via de Bank voor Internationale Settlements (BIS), dat is de bank die centrale banken gebruiken om onderling zaken te doen. De wijze waarop zij zich het goud toe-eigenden is nu het Engelse punt van aandacht. De BoE lijkt namelijk achter de transfer te hebben gestaan die niet had mogen plaatsvinden. Interessant voor Nederland is de bestemming van het goud.

 

nazigoud

Bovenstaande afbeelding laat een stuk tekst zien uit het document dat de BoE afgelopen week online heeft gezet. Dit artikel werd in 1950 geschreven door medewerkers van de Engelse bank teneinde de rol die zij hadden gespeeld bij het toelaten van de transfer te verdedigen. Het artikel werd nooit gepubliceerd, tot afgelopen week. Het stuk claimt dat de BIS die op dat moment door de Engelsen werd voorgezeten zich bij het faciliteren van transfers niet met de politieke aspecten wenste en hoorde te bemoeien.

Niet illegaal, wel verwerpelijk 

Naar het zich laat aanzien waren de acties van de BIS onder Engelse leiding strikt genomen toegestaan. Ze hadden echter beter moeten weten. De Engelse regering had ten tijde van de goudtransfer al beslag laten leggen op Tsjechische bezittingen in Engeland, om die niet in Duitse handen te laten vallen. Ondanks dit beslag liet de BIS de transfer doorgaan en toonde de Duitse en Belgische centrale banken zich bereid het goud over te nemen.

 

Dat Nederland niet lang van deze nieuwe voorraad heeft kunnen genieten is u waarschijnlijk wel bekend, een jaar later onderging DNB hetzelfde lot als de Tsjechische centrale bank. De Nederlandse en Belgische aankopen waren overigens evenmin in strijd met de regelgeving, de lage landen waren op dat moment nog niet in oorlog met Duitsland. Dat ze beter hadden moeten weten is wel duidelijk, wie weet wat er allemaal is bekostigd met de opbrengst. Dat opportunisme ook staatsbankiers niet vreemd is blijkt eens te meer uit deze onthulling.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.