NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Bingo!

27 jun 2019

Het is altijd lastig voorspellingen te doen, zeker als het de toekomst betreft. Deze wijsheid kwam boven, toen enkele uren na het insturen van de kopij van het vorige artikel waarin tal van op zich valide argumenten naar voren werden gebracht waarom de goud- en zilverprijs onderdrukt konden blijven, goud ( in dollars) naar het hoogste punt in zes jaar bewoog.

Zilver op haar beurt deed het erg matig, en daalde zelfs op de (vrij)dag dat goud haar hoogste punt van de week op 1415 bereikte, om die dag overigens net onder de 1400 te eindigen. Deze slotstand onder de hoogste notering gaf wellicht te denken wat betreft de kracht van de opwaartse beweging, maar kon ook beïnvloed worden door het quadriple witch fenomeen, wat soms onvermoede bewegingen veroorzaakt, maar nu samenging met een goudprijs welke in het laatste half uur van de handel niet van zijn plaats kwam.

Onderliggende kracht

Wat echter bleef staan is een 5 %  stijging van de goudprijs in euro’s en dollars in 2 ½  handelsdag, wat een slag was voor het systeem van het ongedekte geld, waarbij technisch gezien het 1350-1360 dollar niveau nu de steun zal worden voor de goudprijs. Wat de opwaartse beweging ook kracht gaf is het feit dat dit gepaard ging met een actieve handel gedurende de hele handelsdag, in plaats van de voorgaande maanden waarin op 1 moment van de dag de goudprijs wat zakte of steeg, maar daarna zo goed als niet van zijn plaats kwam. De eerste handelsdagen van deze week steeg de goudprijs vrolijk verder, waarbij het dinsdagochtend vlak onder de $1440 bleef steken.  Het momentum van de opwaartse beweging wordt ook bevestigd door de handel in het SPDR goud fonds ( GLD), welke in één dag de grootste influx sinds februari 2009 meemaakte van 1,12 miljoen ounces.

Ruzie tussen vrienden

Het moment van de uitbraak van de goudprijs viel vrijwel samen met de beslissing van de FED nu nog geen rente te gaan verlagen, maar dit waarschijnlijk wel in juli te gaan doen. Het was in dezelfde week dat Draghi van de ECB de euro naar beneden praatte, daags gevolgd door de FED welke de euro omhoog praatte ( en daarmee de dollar dus weer naar beneden).

 

Hiermee is een officieel startschot gegeven aan een openlijke rivaliteit tussen de verschillende muntsoorten, een onrust te weeg brengend welke een groot effect zal hebben op de derivaten op dit gebied. Grote uitslagen zullen hiervan dan ook het gevolg zijn, welke ook haar effect zal hebben op de goudprijs.

Koersdoelen

 Korte termijn koersdoelen zoals die in veel artikelen genoemd worden zijn mijn inziens klets, aangezien technische analyse een vrije markt als basis heeft. De prijs voor edelmetaal wordt nu echter bepaald in een strijd tussen de markt en de Westerse (centrale) banken, waarbij grote uitslagen naar boven en beneden voorspelbaar zijn. Het meest betrouwbare korte termijn richtpunt zijn mijn inziens de vorige toppen, welke voor goud 1889 in dollars en 1379 in euro’s bedroeg.

De uitbraak van de goudprijs zal, zeker nu dit voortduurt en zich in de loop van de tijd verder uitbouwt, leiden tot extra vraag naar fysiek goud vanuit de papieren markt in goud welke zo’n 500 keer groter is dan de fysieke. Anders gesteld; van die 500 contracthouders hoeft maar één partij zijn goud fysiek te gaan opeisen, en bij de tweede partij die zijn goud geleverd wil krijgen ontstaat een zogenaamde failure to deliver.  Bedenk daarbij, dat dan ook de prijsvorming in allerlei andere financiële producten ter discussie zal komen te staan, waarbij de derivatenhandel met zijn minimale buffercapaciteit om onregelmatigheden op te vangen zeer kwetsbaar is. Wat wereldwijde en alomvattende gevolgen zal hebben, vanwege de enorme grootte van deze handel.

Zilver’s potentie

 

Met de stijging van de goudprijs en het uitblijven  van een zelfde beweging bij zilver is de goud-zilver ratio, de verhouding tussen beide waarden, inmiddels  gestegen naar 93. Hiermee komt de top van ongeveer 97 in zicht, behaald in WOII en tijdens de Golfoorlog. Laagtepunten in deze ratio ontstonden in 1919, 1968 en 1979, toen dezelfde ratio respectievelijk de 17, 16 en 15 aantikten. Hiermee de potentie aangevend van zilver, welke in waardeontwikkeling  zo’n 5 tot 6 keer sneller kan gaan stijgen dan goud. Op korte termijn kan de zilverprijs echter nog even achterblijven, tot de goudkoorts ook overslaat op zilver. Of, minder poëtisch, de markt de waardevastheid van goud ook gaat zoeken in andere producten (als zilver), in een financiële wereld welke steeds meer tekenen van verval begint te tonen.

En dit alles in een wereld waarin de VS dreigt drie Chinese banken uit te sluiten van het internationale betaalsysteem SWIFT, de spanningen  tussen dezelfde VS en Iran steeds verder oplopen en er steeds meer bekend wordt hoe de bevolking door onder andere Google gemanipuleerd wordt. Geen wonder, dat goud juist in dit tijdsbestek kans heeft gezien onder de jarenlange onderdrukking uit te komen.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud